Wpis z mikrobloga

Czy spalanie oleju objawia się w dymieniu na biało? Gdy tylko spadły temperatury, zacząłem za sobą zostawiać mnóstwo białego dymu. Po krótkiej diagnozie i sprawdzeniu testerem głowicy - uszczelka pod głowicą do wymiany. Samochód wrócił po remoncie, jednakże absolutnie nic nie zmieniło się w kwestii dymienia. Mechanik powiedział, że to normalne i zanim "wypali" się cały syf który pozostał gdzieś dalej w układzie to tak będzie. Samochodem przejechałem ze 100 km, trochę przegoniłem go na autostradzie więc rozgrzał się porządnie, ale nic się nie zmieniło. Wciąż zostawiam za sobą chmurę jak przed remontem. Zaznaczę, że spala sporo oleju, bo ok. 1l / 1000km, jednak czy to może być przyczyną takiego dymienia?
#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UrbanLegend:
Jak widziałem tydzień temu biały dym z wydechu, to się parę innych rzeczy jeszcze nie zgadzało. Przykładowo pusty zbiornik z płynem do chłodnicy. Dolałem - niby nie uciekł. Dziwne, nie? Ale zupa się zrobiła w zbiorniku...

Niestety UPG. Jeszcze na warsztacie stoi, po planowaniu głowicy już.
  • Odpowiedz
@UrbanLegend: te silniki mają słabe pierścienie i dość szybko się zużywają więc spalanie oleju rośnie. A spalanie oleju na poziomie 1l/1000 km nie jest praktycznie widoczne podczas jazdy jeśli nie ma gazu. Z gazem jakoś tak dymi na biało.
  • Odpowiedz
@Crow7422:
Pytanie co to jest niska temperatura? Mróz czy powyżej zera? Zobaczę u mnie po remoncie, ale tak mgliście pamiętam, że zeszłej zimy (powyżej zera jak było) to nie było tyle tej pary z wydechu. A ostatnio normalnie to "siwy dym". Widziałem potem jakieś video na YT, że ten "siwy dym" to "spalanie" płynu chłodniczego.
  • Odpowiedz
@UrbanLegend: Jeśli oleju nie ubywa to jest kilka możliwości - mi kiedyś pękła uszczelka między kolektorem ssącym a głowicą i trochę wody lało mi się do cylindrów - ale wtedy była kupa białego dymu. Jak masz lpg to może długo dymić - mam podobny silnik oplowski i nim nie przejadę z 50km to też lekko się na biało dymi na lpg. Produktem spalania lpg jest woda, która również skrapla się
  • Odpowiedz