Wpis z mikrobloga

@DeFutura: Persja ma kobyłę na tysiąc stron Pierra Brianda From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire, tutaj z kolei kolega *@Vivec* polecił ciekawą książkę, której nie czytałem co prawda, ale na jego recenzjach jeszcze nie miałem okazji się zawieść. Routledge wydał też syntezę okresu hellenistycznego, The Greek world after Alexander 323-30 B.C, a to wydawnictwo szajsu raczej nie puszcza.
  • Odpowiedz
@DeFutura: Post trochę późny, ale myślę, że czytania nigdy dość. Jaki konkretni okres/zagadnienie Cię interesuje? Jeśli chodzi o Baktrię jest swietna ksiązka Kality "Grecy w Baktrii i w Indiach" poświęcona królestwom greckom-indyjskim. Temat niestety dość niszowy i słabo zbadany, a szkoda, bo fascynujący. Jeśli chodzi o Seleucydów, to zacząłbym od trzeciego tomu "Historii starożytnych Greków" pod redakcją Wipszyckiej i Bravo. Niektóre twierdzenia tam przedstawione nie wytrzymały próby czasu (np. o
  • Odpowiedz
@Chedorlaomer: na chwilę obecną jakieś podstawy historii wyżej wymienionych, później chciałbym dowiedzieć się więcej o kulturze i religii (tym bardziej że wiele różnych kultur się przenikało itp), modelach rządów i wojskowości. W kwestii państw hellenistycznych ciekawi mnie też rywalizacja między nimi.
Dzięki za porady ( ͡° ͜ʖ ͡°), jak najszybciej postaram się te książki ogarnąć.
  • Odpowiedz
@DeFutura: Jeśli chodzi o Pont, to jest świetna książka "The Poison King" Adrienne Mayor. Popularna biografia najsłynniejszego króla Pontu, śmiertelnego wroga Rzymu, postrzeganego przez wielu Greków jako wybawca i poniekąd prekursora toksykologii - Mitrydatesa VI Eupatora. Czyta się (a raczej wchłania) niczym powieść. Co do dziejów Iranu - polecam trzytomową "Historią Persji" Składanka. Mimo pewnych oczywistych wad (np. bardzo pobieżnie napisany okres Arsacydów) to klasyka. Możesz sięgnąć też po "Historię
  • Odpowiedz