suqmadiq2ama
https://www.bruceroberts.com/public/HTML/V544.htm

Stronka i namiar do gościa w sprawie budowy stalowej łódki 54

(Sama stal po promocyjnej cenie za tyle ton to ok 100k)

#zeglarstwo #jachty #diy

Dodaje jako ciekawostke (wymiary można sobie metodą #modelarstwo dowolnie zeskanować ze zdjęć dowolnej łódki a wręgi i wzmocnienia wewnątrz podokładać według uznania/testów)
1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
suqmadiq2ama
@hrumque: A jakie to problemy? Nie pierwszy raz już słyszę o legendarnych problemach a wciąż nie wiem o co chodzi
1
suqmadiq2ama
@hrumque: Rdza nie jest żadnym problemem, to ma rdzewieć, jak się dziura na wylot już zrobi to spawasz łate i pływasz kolejne 30 lat
1
fan99
fan99
@suqmadiq2ama: Mieszkałem na łódce , i moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł , na jakiś czas na pewno fajnie 2-3 lata może ale nigdy docelowo. Ten jacht co dałeś w linku to straszny staroć. Jasne , są historię że ktoś dostał łódkę za 1 euro. Ja zbieram na taką :

https://www.yachtworld.co.uk/boats/2001/beneteau-oceanis-40-cc-3548688/
1
suqmadiq2ama
@fan99: 17go listopada zrobiłem to zdjęcie jak lałem wode do bavarki, na tym caffe latte kanadyjczyk z dupą trzy lata żyje odkąd wypłynęli z ameryki, nie mają zamiaru na razie wracać.
1
fan99
fan99
@suqmadiq2ama: Szacun , ciężka praca
1
P.....o
P.....o
@suqmadiq2ama: W sumie jak w stali siedzisz to masz racje.

Jak będziesz kiedyś silnika potrzebował to daj znać bo dobre dojście mam ;)
1
suqmadiq2ama
@suqmadiq2ama: z akcji
0
hrumque
@suqmadiq2ama: nie żebym był jakimś szkutnikiem, ale blaszana łódka to same problemy eksploatacyjne (nie licząc ceny stali i jej obróbki). Trochę szalony pomysł, już lepsze były lotniskowce z betonu i lodu ;)
0
hrumque
@suqmadiq2ama: rdza, rdza i jeszcze raz rdza? Od wewnątrz, od zewnątrz, choćby to pokrywać 10x warstwami plastdipu i polimerów, to zawsze gdzieś zacznie wyłazić... Deformacje z okazji rozszerzalności termicznej (płaski akrusz nie będzie chciał być płaski, będzie się to wyginać w bułę itp)
Ja wiem, że wielkie okręty się ze stali robi. Ale grubej stali, a nie blachy. Ale tylko dlatego, że tylko (gruba) stal jest odpowiednio solidna by przenieść
0
suqmadiq2ama
@hrumque: My tak na codzień ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Laminat jest dla modelarzy, już nawet ałt z tego nie robią, no troche ramy do rowerów ale i tak amelinum lepsze bo tańsze i da sie naprawić jak jebnie, wraki z wojen pod wodą gniją do dzisiaj i nie poznikały
0
AloneShooter
@suqmadiq2ama: cholera, kupowałbym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hrumque: gdzie ty rdzę widzisz? To tylko powierzchniowy nalot, takie łódki są wieczne. Znajomy robi remont 100-letniego żaglowca ze stalowym kadłubem.
0
suqmadiq2ama
@AloneShooter: 1000€ pakiet dokumentacji razem z plikami pod wypalarke, blachy licz po 2zł za kilo średnio
0
e.....9
@suqmadiq2ama: sam materiał to będzie mały % kosztów, weź to jeszcze wypal, poskładaj do kupy, pospawaj, wyposaż... Stal to może 10% ceny będzie :D
0