Wpis z mikrobloga

@ChoNoTu: Przecież to publikacja Świadków Jehowy, nawet obstawiam że Przebudźcie się! bo w Strażnicy są głównie artykuły do omawiania podczas zebrania, tzw. studium Strażnicy.
Poza tym, w artykule jest dużo cytatów wersetów z Biblii - co praktykują mocno właśnie ŚJ, bo u katolików to próżno czegoś takiego szukać.
  • Odpowiedz
#bekazkatoli

@ChoNoTu: bo? Przecież wstrzemięźliwość seksualna, to najlepsze co kobiety mogły dostać od religii. Słyszałeś kiedyś aby dziewica płakała, że facet się z nią umówił, wykorzystał i zostawił? Ano nie.

Ponadto: wstrzemięźliwość seksualna ma ogrom zalet:
- w relacji skupiasz się na wszystkich cechach, dzięki którym masz szansę pożyć sporo lat z drugą połówką, a więc szansa, że dobrze poznasz swoją drugą połówkę jest ogromna
- brak antykoncepcji = brak odwału (część
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 23
@simperium: xD a później zonk jak okaże się po ślubie że kompletnie do siebie ktoś nie pasuje. Poza tym te teksty wprowadzają tylko młodych w kompleksy wyciągając zresztą jakieś dane z d--y o tym np. że większość żałuję seksu xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ChoNoTu:

Chłopak, który nakłania cię do współżycia przed ślubem, szuka własnych korzyści

Nie jest to nieprawda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
większość żałuję seksu

@dziara1429: nie znam tych danych, ciężko mi cokolwiek na ten temat napisać zwłaszcza, że kwestia "żałować" jest bardzo niejednoznaczna.

a później zonk jak okaże się po ślubie że kompletnie do siebie ktoś nie pasuje.

Ciekawe, jaki odsetek osób dla których to "dopasowanie" seksualne ma ogromne znaczenie, budowało szczęśliwe relacje z drugą osobą na całe życie, w stosunku do osób dla których "dopasowanie" miało mniejsze lub zerowe znaczenie
  • Odpowiedz
- w relacji skupiasz się na wszystkich cechach, dzięki którym masz szansę pożyć sporo lat z drugą połówką, a więc szansa, że dobrze poznasz swoją drugą połówkę jest ogromna

@simperium: Na pewno tak to działało u katolików? Bo jeszcze moja babcia opowiadała, że dziadka widziała przed ślubem 2 razy. Niezwykła koincydencja ale zmieniło się to dopiero gdy s--s przestał być uzależniony od ślubu.

Oczywiście można z tym czekać do ślubu
  • Odpowiedz
Oczywiście można z tym czekać do ślubu i są takie osoby, ale to nie jest rozwiązanie dla każdego.

@puszkapandory: ależ nigdzie nie napisałem, że jest to rozwiązanie dla każdego, albo że każdy powinien się wstrzymywać, albo, że wręcz powinno się karać osoby uprawiające s--s przed ślubem.

Zwróciłem tylko uwagę na to, że wstrzemięźliwość seksualna do ślubu, to dzisiaj całkiem niegłupie narzędzie. A jak było kiedyś? W żaden sposób się do
  • Odpowiedz
@Ghost2: przecież te badania co jakiś czas latają na wykopie, czy to w znaleziskach, czy na mikroblogu.

każdy psychoterapeuta powie ci że s--s w związku jest bardzo ważny do utrzymania bliskiej relacji

A czy ja gdzieś napisałem, że szczęśliwe małżeństwo to takie bez seksu? Nie. Napisałem, że badania wykazują, że najtrwalsze związki to takie w których partnerzy nie mieli wcześniej doświadczenia seksualnego, a im więcej partnerów, tym stałość związku diametralnie
  • Odpowiedz