Wpis z mikrobloga

@MiTeK002: Ja mam ELMa na układzie PIC18F25K80 i łączy się z chyba wszystkimi modułami dostępnymi na tym CAN w moim aucie (jest jeszcze CAN media ale trzeba odpowiednią przejściówkę). Z tego co czytam do potrzebujesz ELM na układzie PIC18 lub jeszcze lepiej STN1170. Oczywiście mówimy tutaj o współpracy z aplikacją PyClip (android) albo PyRen (windows na laptopie) czyli jedynymi słusznymi aplikacjami do Renault w których wszystko jest na CAN(nie tych
  • Odpowiedz
@MiTeK002: Clip którego ja bym kupił https://pl.aliexpress.com/item/32691713379.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6448b9b7A8FYYp&algo_pvid=f74a4d3e-bf27-4baf-a668-7d0b3dc809aa&algo_expid=f74a4d3e-bf27-4baf-a668-7d0b3dc809aa-0&btsid=b2c2a0bf-0522-4a56-b04d-6c36e8e2fdae&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchweb201603_55 Wersja FULL CHIPS AN2135SC. Aukcje wybrałem pierwszą lepszą może u innego my friend'a da się kilka $ taniej. Widziałem ostatnio na alledrogo za 599 ale trzeba by się upewnić że to ta lepsza wersja. Rożne wersje mają różną stabilność/możliwości, na tych tańszych reproga lepiej nie robić. Diagnostykę i konfigurację da się robić chyba każdą wersją. PS. Ja clipa nie mam, piszę na postawie
  • Odpowiedz
@MiTeK002: tyle ze kasowanie bledow ma te wade ze pozniej jest trudniej znalezc usterke bo wlasciwy blad moze sie juz nie pokazac
no i trzeba pamietac - check engine moze byc objawem problemow innego komponentu (vide sonda lambda)
jak tak cie to wkurza to albo sie przyzwyczaj albo zaslon, a najlepiej napraw i wtedy zwykle samo znika ;)
  • Odpowiedz
@Tylko_noc: Wczoraj po myciu wyszkoczyl mi blad injection a controler, pojawia sie i znika caly czas ;/ Musze podjechac do mechanika bo zanim to przyjdzie to troche poczekam :D
  • Odpowiedz
@MiTeK002: Do laguny 2 był jeszcze jakiś kabel kkl i aplikacja ddt2000 ale co jak gdzie i dlaczego to już nie wiem. Musiał byś poszukać na forum. W lagunie 2 nie wszystko było na CAN. Dlatego ELM może sobie poradzić albo nie. Tutaj ja już wiedzy nie mam.
  • Odpowiedz
@MiTeK002: poszukaj w swojej okolicy kogoś kto ma CLIPa do renówek (po fejsie czy po forach lagun)
elm to g---o, ryżowe delphi w ostateczności też ci powie więcej
  • Odpowiedz
@kujtek: ELM z PyClip/PyRen potrafi już "coś". Do Clipa temu daleko, ale parametry da się odcztać, DA SIE POŁĄCZYĆ Z KAŻDYM MODUŁEM nie tylko z silnikiem tak jak przy aplikacji torq czy innym gównie. Błędy są (chyba, bo Clipa nie mam do porównania) z w miarę normalnymi opisami. Raczej nie ma tutaj szansy na przesunięty przecinek przy korektach wtryskiwaczy tak jak w jakiś warsztatowych "profesjonalnych" urządzeniach diagnostycznych. Mi udało się
  • Odpowiedz