Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chciałabym poznać męski punkt widzenia. Mam wysyp propozycji na aplikacjach randkowych, żeby przyjść do faceta na pierwsze spotkanie do domu. Albo kinomaniacy (na film), miłośnicy wina, posiedzieć pod kocem, bo zimno. Za każdym razem jak mówię, że nie interesuje mnie wymiana płynów ustrojowych z randomem i chciałabym się spotkać na neutralnym gruncie, nawet na spacerze, wyzywają mnie, że wcale nie chodzi o seks i jestem przewrażliwiona, a oni chcą
Chciałabym poznać męski punkt widzenia. Mam wysyp propozycji na aplikacjach randkowych, żeby przyjść do faceta na pierwsze spotkanie do domu. Albo kinomaniacy (na film), miłośnicy wina, posiedzieć pod kocem, bo zimno. Za każdym razem jak mówię, że nie interesuje mnie wymiana płynów ustrojowych z randomem i chciałabym się spotkać na neutralnym gruncie, nawet na spacerze, wyzywają mnie, że wcale nie chodzi o seks i jestem przewrażliwiona, a oni chcą

runnerrunner +26

#mikrokontrolery #stm32 #elektronika
Ogólnie przeskakuje z avr na arm i mam wrażenie, że jest dużo podejść do tworzenia softu na tą architekturę. Kiedy zaczynałem pracę przy avr to mam wrażenie, że ilekroć czegoś poszukiwałem to zazwyczaj w materiałach, które znajdowałem podejście do tworzenia oprogramowania było podobne. Tutaj jak widzę można korzystać z wielu różnych bibliotek, na różnym poziomie abstrakcji. Póki co wyeliminowałem opcję
Cała reszta (gpio, timery, uarty, USB, spi, i2c) jest już zależna od producent i w cmisis nic z tym związanego nie znajdziesz.
Natomiast jak najbardziej CMSIS to też biblioteki dające dostęp do peryferiów i dobrze rozumiesz :) Dzięki nim programowanie jest bardzo zbliżone do tego na AVR. Mikrokontrolery
- AMR to architektura von Neumanna, więc wszystko jest w jednej przestrzeni adresowej. AVR to architektura harwardzka, gdzie Flash i RAM były w odrębnych przestrzeniach adresowych.
Tak więc moja wypowiedź była uproszczeniem,
Pobrałem sobie klik
Lecąc po katalogach:
- Device/Include/stm32f10x.h -> definicje struktur, adresy itp
- Device/Include/systemstm32f10x.h -> deklaracje funkcji SystemInit...
- Device/Source/ARM/startupstm32f10x_md.s -> jeden z wielu plików w tym katalogu, który służy do konfiguracji runtime przed skokiem do main, i tutaj pierwszy zgrzyt, bo podczas kompilacji mojego kodu mam problem tego typu: klik. Wygląda na to, że ten kod asm w tych plikach *.s
- stm32f10x.h
- systemstm32f10x.h
- corecm3.h (być może też jakieś inne pliki z katalogu Include odnoszące się do rdzenia, ja po prostu dodaję cały katalog do listy ścieżek dołączanych)
- systemstm32f10x.c
- startup
- skrypt linkera
- plik z kodem źródłowym funkcji main()
Czyli większość już masz i to są pliki z CMSIS. Nie wiem czy masz zainstalowane STM32Cube, ale zainstaluj i zaciągnij biblioteki dla F1.
STM32: Connecting to CPU via connect under reset failed." Co się
Co do write protected to mogłeś przypadkiem włączyć blokadę zapisu przestawiając option bytes. Ewentualnie coś jest z podłączenie i programator głupieje.
Dobrym narzędziem diagnostycznym jest ST-Link
niestety nie działa.
Po wybraniu urządzenia dostaje na konsolę:
Please select the correct device family: 2
Connecting to J-Link via USB...O.K.
Using SWD as target interface.
Target interface speed: 1000 kHz.
VTarget = 3.313V
Reset target...O.K.
I nic więcej się nie dzieje, a z tego co znalazłem to zaraz po tym "Reset target.." powinny być następne komunikaty.