Wpis z mikrobloga

Mireczki, myśli / myślał ktos na tematem #klimatyzacja w trakcie #budowadomu ? Na jakie rozwiązanie się zdecydowaliście? Robiliście na to jakiś projekt? Jak to wyglądało u was. Ja skłaniam się nad klimatyzacja kanałową ale może są jakieś lepsze rozwiązania? Na razie myślałem o pociągnięciu infrastruktury ( rury, kanały ale jakie?) w suficie podwieszanym. Za każda merytoryczna odpowiedz będę wdzięczny.
Ps, projekt #rekuperacja już się robi, ale nie chce GWC
#remontujzwykopem #budujzwykopem
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Silikon: Skoro wiesz jak to działa to bądź łaskawy i przedstaw mi schemat takiej instalacji. Miłe widziane zdjęcia z podobnych inwestycji. Bo jak na razie to idziesz w zaparte ze się da, ale oprócz jakiegoś lipnego artykułu z Google nic nie wniosłeś do dyskusji. Pokaz mi takie rozwiązanie dla domu jednorodzinnego z rekuperacja najlepiej nie za 50k. Powiedz na jakich przewodach to prowadzić, jak tym sterować. Powiedz cokolwiek oprócz tego
  • Odpowiedz
@dzazzio: a jak działa układ klimatyzacji i ogrzewania w samochodzie? masz dwa niezależne nadmuchy?
naprawdę nie potrafię zrozumieć czego ty nie rozumiesz.
Jeśli na rurze która doprowadza powietrze do pomieszczeń wstawisz chłodnicę i ją wlączysz to co się stanie z temperaturą powietrza?
  • Odpowiedz
@Silikon: ale wiesz, że samochód ma wentylację grawitacyjną przez naturalne szczeliny (samochód to nie szczelna puszka) w przeciwieństwie do dobrze zaizolowanego nowoczesnego domu, gdzie albo budujesz kominy do wentylacji grawitacyjnej albo właśnie wentylację mechaniczną?
W samochodzie gotujesz np. na gazie, kąpiesz się,?
Oprócz tego porównujesz kubaturę samochodu do domu...
  • Odpowiedz
@Silikon w domkach jednorodzinnych najczęściej masz centralę wentylacyjną o wydajności około 250-300 m3/h. Taką ilością powietrza to nawet 1kW mocy chłodniczej nie przeniesiesz w komfortowy sposób, a mocy chłodniczej potrzeba dużo więcej...
  • Odpowiedz
@dzazzio: u nas przed tynkami bruzdy w scianach w 2 pomieszczeniach, salon na dole i sypialnia u gory, rury wyprowadzone na zewnatrz i w elewacji na dol. pytalem sie cyz jest sens robic rury teraz dla pozostalych pokoi jesli bedzie uzywane tam za 10 lat, to mi powiedzieli ze nie, ze technologia sie zmienia co 3 lata.
  • Odpowiedz
  • 0
@Antek999: Decyzja jeszcze nie podjęta na 100% ale na 95% ogrzewane będzie pompą ciepła powietrzną. Faktycznie zwróciłeś mi uwagę na to ze pompa=klima uogólniając. Muszę zgooglowac czy jest to w ogóle wykonalne, pompa będzie grzać CO (podłogówkę) i CWU. W lato tez będzie grzać wodę do mycia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Antek999: Masz, widziałeś gdzieś takie rozwiązanie? Z tego co czytam to tak: pompa będzie chłodzić wodę w podłogówce do 20 stopni ale zimna podłoga nie działa tak jak nawiew chłodnego powietrza. Nie doczytalem narazie czy można w jakiś sensowny sposób podłączyć pod pompę klimakonwektory.
  • Odpowiedz
@dzazzio: Będę miał i ogólnie słyszałem, że działa od ludzi mieszkających w okolicy (wszystkie domy są budowane od jednego developera taką samą techniką z pompą ciepła bez rekuperacji). Ale jak? Nie mam pojęcia ale właśnie ktoś tam mówił, że przez pompe nie trzeba klimy zakładać (wcześniej chciałem mieć w dwóch pokojach). Także dopiero pewnie ogarnę w lato czy to na pewno działa. Także mirku wstrzymaj się i poczytaj/popytaj bo może
  • Odpowiedz
@dzazzio: Jak mi to wytłumaczył mój fachowiec od rekuperacji nie da się jej stosować jako klimy bo wydajności nie te - reku np. 400m3/h a pojedynczy jednostka klimy to dużo, dużo więcej by móc schłodzić. To co powinno działać to puszczenie z pompy ciepła zimnej wody do rurek podłogówki i będzie to działać jak grzanie tylko na odwrót:)
  • Odpowiedz
  • 0
@GED_PL: No właśnie te chłodzenie rurek od podłogówki to tak średnio mi się podoba. Postanowiłem zrobić jednego splita w salonie/korytarzu gdzie będzie chłodzić miejsca w których się „żyje”. Taki sufitowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@GED_PL: Robiłeś sam czy jakaś firma? Bo z tego co czytam i oglądam to filozofii większej tu nie ma. Kwestia dobrania średnicy rur a w zasadzie wybrania jednostki i poprowadzenia takich jak są w instrukcji
  • Odpowiedz