Aktywne Wpisy

janek_m +36
Nie wiem, czy to tylko moja głowa, czy faktycznie świat oszalał, ale odnoszę wrażenie, że nagle picie alkoholu stało się... passé. Nie mówię o patologicznym chlaniu na umór – to wiadomo, że słabe. Ale teraz nawet lampka wina do kolacji to dla niektórych powód do moralnej krucjaty.
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko
I wiecie co? Śmieszy mnie to. Bo wygląda to trochę jak nowe religie. Ludzie, którzy jeszcze parę lat temu robili „kreskę” na imprezie i wciągali wszystko

szejk_wojak +25
#linux #c-----------t
Po raz pierwszy zainstalowałem tego słynnego Linuxa, w ostatecznym akcie poszukiwania zastosowania dla starego laptopa na którego nie mam pomysłu.
Chryste. Moja główna myśl to pic rel.
Przecież to g---o jest nieużywalne xD Ok, zainstalowałem na pałę Ubuntu więc może to dlatego (ale to chyba jest najpopularniejszy i najprostszy i wgl beginner friendly tak?), pobieram jeszcze Nobarę bo chcę zrobić coś pokroju HTPC do multimediów i lekkich gierek.
Po raz pierwszy zainstalowałem tego słynnego Linuxa, w ostatecznym akcie poszukiwania zastosowania dla starego laptopa na którego nie mam pomysłu.
Chryste. Moja główna myśl to pic rel.
Przecież to g---o jest nieużywalne xD Ok, zainstalowałem na pałę Ubuntu więc może to dlatego (ale to chyba jest najpopularniejszy i najprostszy i wgl beginner friendly tak?), pobieram jeszcze Nobarę bo chcę zrobić coś pokroju HTPC do multimediów i lekkich gierek.
źródło: jezu-wy-tu-tak-zyjecie-nietoperz
Pobierz

Jak zainstalować to ustrojstwo?
https://download.xnview.com/XnViewMP-linux-x64.tgz
Wypakowane i co dalej? Ktoś podpowie?
Komentarz usunięty przez autora
@PieknyWojciech: Ehh ziomie.
@Kryspin013: ogarniam właśnie ;)
repozytoria oczywiście włączone
system zarejestrowany
takiego laptopa dostałem
Najpierw to może to sprawdź.
"Package openal-soft-1.18.2-7.el8.i686 is already installed."
"[root@localhost XV]# ./XnViewMP.glibc2.17-x8664.AppImage --install
/tmp/.mount_XnViewPqMPVe/usr/XnView/XnView: error while loading shared libraries: libopenal.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory"
@Kryspin013: sprawdziłem, potwierdzam oba
"Product Name
Red Hat Enterprise Linux
@PieknyWojciech: Rozróżniaj architekturę komputera. i686 to lib 32-bitowy. Twój XnView to 64 bitowy
"[root@localhost XV]# subscription-manager repos --list |grep ID
Repo ID: rhel-atomic-7-cdk-3.4-rpms
Repo ID: rhel-atomic-7-cdk-2.4-rpms
Repo
dnf clean all
dnf upgrade
dnf provides libopenal.so.1
"[root@localhost XV]# dnf provides libopenal.so.1
Updating Subscription Management repositories.
Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:01:06 temu w dniu pią, 1 lis 2019, 15:02:53.
openal-soft-1.18.2-7.el8.i686 : Open
dnf search openall
"[root@localhost XV]# dnf search openal
Updating Subscription Management repositories.
Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:07:17 temu w dniu pią, 1 lis 2019, 15:02:53.
====================== Dopasowano Podsum. i Nazwa: openal ======================
wine-openal.x8664 : Openal
@PieknyWojciech: teraz?
rpm -qa | grep openal
rpm -ql openal-soft.x8664
@Kryspin013:
"[root@localhost XV]# rpm -qa |
"[root@localhost XV]# ./XnViewMP.glibc2.17-x8664.AppImage --install
/tmp/.mount_XnViewezsRao/usr/XnView/XnView: error while loading shared libraries: libnsl.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory"
Dziękuję za czas i cierpliwość
@PieknyWojciech: Ej, ale to jest inny lib już co znaczy, że poprzedni zaciągnął. Pewnie ci będzie kilku brakować.
Jako, że ldd raczej nie zadziała na appimage to najszybciej możesz to ogarnąć robiąc ldd na tej binarce z archiwum
według mnie kompilowanie to ostateczność, problematyczne przy aktualizacji lub odinstalowaniu, z tego co widzę jest to program to przeglądania grafik, może poszukać oprogramowania o podobnych możliwościach ale lepiej wspierającego linuksa