Wpis z mikrobloga

Cześć, mam problem z automatyką do bramy przesuwnej Nice Rox600. Zamontowałem to wczoraj, dzisiaj do południa jeszcze wszystko działało okej, a teraz sama z siebie przestała zamykać do końca bramę. Zatrzymuję się kilkadziesiąt centymetrów przed wyłącznikiem krańcowym, a lampka ostrzegawcza cały czas miga. Co może być nie tak i jak to naprawić? Da się zwiększyć prędkość w tym modelu napędu - trochę za wolno to działa

#nice #automatyka #elektronika #elektryka #elektroda
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SallyDouble: po pojawieniu się i zniknięciu przeszkody domykająca się brama, otworzy się spowrotem. Ale jeśli przeszkoda zasłoni i zostaje, to brama stoi bez ruchu, przynajmniej tak jest w moich obu bramach (dwóch różnych producentów). Najprościej na zatrzymanej, niedomkniętej bramie pomachaj ręką przy czujce i posłuchaj czy cyka przekaźnik (musisz słuchać przy odbiorniku, jeśli nie jesteś pewien, po prostu sprawdź oba). Jeśli nie cyka, to znaczy, że bariera na siebie nie
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem fotokomórki i działają prawidłowo. W takim razie może faktycznie obciążenie jest za duże. Tylko trochę zastanawia mnie, ze rano nie było problemu z domykaniem, a pojawił się wieczorem (nic w bramie nie zmieniałem), a wątpię ze to wpływ temperatury i opór wzrósł w mechanizmie
  • Odpowiedz