Wpis z mikrobloga

https://www.youtube.com/watch?v=yHCnCa_q6BM
#bartosiak #geopolityka #usa #polska #cpk
26:07 J. Bartosiak: "Jako Prezes Centralnego Portu zapewniam wszystkich, że to co mówiłem publicznie o competing conectivity, Amerykanie nie pozwalają na połącznie, rozszerzenie Euroazji* doświadczyłem na własnej skórze"
*("rozszerzenie połączeń w Euroazji"- rozumienie słowa mówionego- moje ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Amerykanie blokują powstanie Centralnego Portu Komunikacyjnego?
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@PC86: oczywiście że będą blokować bo im to nie odpowiada że gospodarczo działamy z Chinami. Dlatego Polska powinna stawiać na współpracę w regionie i nawet ekonomicznie działać z Rosją i Chinami. Mamy myśleć o własnej gospodarce i perspektywach a nie o amerykańskich.
@hoszin: @PC86:
Myślałem o tej wypowiedzi Bartosiaka ostatnio i znajduję dziwne rzeczy, np:

Centralny Port Komunikacyjny przyniósłby Polsce nie tylko korzyści ekonomiczne, ale przyczyniłby się do poprawy bezpieczeństwa w regionie, ułatwiając szybki przerzut wojsk – ocenił w rozmowie z PAP były dowódca amerykańskich wojsk lądowych w Europie Ben Hodges.

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1122503,po-co-nam-cpk-sily-nato-poruszaja-sie-szybciej-niz-rosyjskie-wojsko.html
też to słyszałem więc trudno mi uwierzyć że Amerykanie są przeciw.

@Sl_w_k_1: No nie wiem. Hodghes nie ma bezpośredniego wpływu na działania administracji Donalda Trumpa. Jest jedynie członkiem think-tanku CEPA, ale jego wypowiedź oznacza, że są środowiska w Stanach Zjednoczonych, które pozytywnie oceniają CPK - nie ma powodu im nie wierzyć. Sęk w tym, że w takim wypadku wypadałoby zapytać dlaczego Amerykanie blokują projekt, który jest korzystny dla sojusznika zarówno pod
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@o_rety: ale szury z konfy mówili że CPK będą miał wystarczający pas by mogły ladowac najcięższe samoloty amerykańskie.

Gadowski mówił że CPK nie zbudują.
I coś o tym powie.
Mija miesiąc a nic nie powiedział.

Co do Amerykanów.
To duży kraj i nie ma opcji żeby mieli jedna opinie.

Komu CPk bardziej służy?
Wiesz kiedyś będąc w USA chciałem polecieć do Indii.
Myślałem że najprościej będzie na zachód.
A i tak