Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@kissmybattery: no dobra, może nie będzie lepsza ale dla wielu osób i tak nadto wystarczająca. A te "autorskie" mieszanki to gówno, a z gówna bata nie ukręcisz. Już nawet nie wspomnę o tych doświadczonych baristach w sieciówkach xD

No i jak chcę się napić dobrego espresso to na pewno nie pójdę do Costy czy Starbucksa xD
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: a swoje przypuszczenia co do zaniżonego ciśnienia opierasz na instytucie danych z dupy oczywiście? Czyli WSZYSCY producenci kłamią w specyfikacjach produktów z przedziału 150-1500? Powinieneś to zgłosić do UOKIKu.

A nawet jak ten Instytut ma rację, to sam napisałeś że potrzeba 9bar więc taki ekspres da radę a kawiarka choćbyś się zesrał to nie zrobi nawet zbliżonego ciśnienia.
  • Odpowiedz
@Kombinat: jest bardzo smaczna tylko musisz kupić młynek do kawy, zmielona z marketu wychodzi gorzej smakowo a młynek który już w miarę będzie spoko kupisz za 200 zł np. xeoleo, a kawiarke polecam bialleti najlepiej trzyma ciśnienie. Ogólnie lepiej wydać trochę więcej na te rzeczy, są trwałe i o wiele lepszej jakości.
  • Odpowiedz
Podobno z kawiarką dużo problemów jest, długo się schodzi zrobić kawę


@Piottix: zero problemów, zalewasz wodę na dno, do sitka wsypujesz kawę, lekką ją ubijasz, zakręcasz część do której trafi odparowany napar, wrzucasz na ogień i czekasz. Gdzie w tym są jakieś problemy? To jest prosty i przyjemny proces. Bardziej bym stawiał na problematyczność z filtrami o których wspominasz, raz że są to jednorazówki i trzeba pamiętać żeby je kupić,
  • Odpowiedz
@Piottix plastikowy dobry bo tani, nie traci ciepła szybko. Jednak polecam metalowy z IKEA, w środku ma filtr, metalowe, bardzo drobne sitko. Oszczędność na filtrach... Nie produkuje się śmieci:) metal nie jest idealnym tworzywem bo traci szybko ciepło, jednak mnie przekonuje filtr stały.
  • Odpowiedz
Lepsza :-) polecam bialetti jak nie masz lata wytrzymują te kawiarki i bierz najwieksza jaka jest dostępna. Jak masz młynek i zmielisz kawę na świeżo to zobaczysz wow :-)
  • Odpowiedz
@Kombinat kawę możesz robić na wiele sposobów... tylko musisz mieć dobrą kawę do parzenia.
Z kawiarki jest lepsza, niż zalewanie wrzątkiem w kubku. Z kolei z ekspresu jest lepsza, niż z kawiarki. Jeżeli chcesz eksperymentować to filtr papierowy i taki lejek jak powyżej. Wtedy możesz zalewać wolniej, szybciej, cieplejszą albo chłodniejszą wodą. Możesz też zrobić cold brew, czyli zalać zmieloną ławę zimną wodą na 12h... wtedy wyjdzie kawa delikatna w smaku
  • Odpowiedz