Wpis z mikrobloga

Mirasy, jak zapotrzebowanie na pisanie automatyzacji i monitoringu na serwery Linux np. w Bash/Python? Nie chodzi mi tu o samo wykorzystywanie np. Anisble, ale bardziej o autorskie rozwiązania. Zajmowałem się kiedyś tym trochę i była przy tym fajna zabawa. Czuje że czysta administracja mnie już wypala i czas coś zmienić.

#pracait #linux #programowanie #administracja #it
  • 7
  • Odpowiedz
@Enzo_Molinari: No jest słabo, a praca bardzo fajna. Z jeden strony kodowanie a zdrugiej wymagana jest wiedza i doświadczenie po stronie linuxadmin. NetDev tez fajna opcja. Chętnie byl także popisał jakąś automatyzacje serwerów po sieci np.

Na NetDev jest jeszcze mało ogłoszeń ale wydaje mi się że to bardziej z powodu że się to dopiero rodzi. Szukaj także bardziej w stronę DevOps - tam mogą byc takie kwestie poukrywane.
  • Odpowiedz
@drag_op: no o to m in. chodzi. Mimo powszechnych narzędzi do automatyzacji one też pracuja na skryptach na najniższej warstwie i są swojego rodzaju interfejsem dla nich.

Choć wolałbym jakieś bardziej rozbudowane projekciki niz developowanie małych skryptów.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ziemniaczany_potentat: u nas na przykład pisze się w Pythonie sporo modułów do Ansible. Mamy mocno zróżnicowaną platformę i bez indywidualnych modułów byłoby trudno. Mamy też sporo skryptów w Pythonie do zbierania metryk i wpisywania ich do TSDB.
  • Odpowiedz