Aktywne Wpisy
ProwojMiliten +353
Krupier +245
Jestem już w tym wieku, że bardziej niż gadżety i ciuchy cieszy mnie kupno taczki. XD
Wjechał bolid na działeczkę. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny #czujedobrzeczlowiek
Wjechał bolid na działeczkę. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny #czujedobrzeczlowiek
Między różnymi rodzajami drożdży czuć dobrze różnice czy tylko jacyś znawcy to poczują?
Co się stanie jak do wina białego da się burgund a do czerwonego tokay?
@PawelW124: robiłem test: 5 różnych drożdży, 6 serii z różnych mieszanek soków z jabłek. W sumie 30 próbek. W kazdej serii była spora różnica między "najgorszymi" a "najlepszymi" drożdżami. W ślepym teście potrafiłem powiedzieć czy ten cydr jest zrobiony z drożdży A czy B. Środek stawki był wyrównany. Więc coś tam da się wyczuć.
Różne szczepy drożdży produkują różne produkty uboczne fermentacji, w tym estry odpowiedzialne za zapach i aromaty. Całokształt tych substancji w winie może wpłynąć na subtelne różnice pomiędzy danymi szczepami. Ponadto drożdże do win białych lub czerwonych wyselekcjonowane są pod kątem przetrwania w danym środowisku. A środowisko moszczy białych i czerwonych jest bardzo odmienne. Inna kwasowość, inne stężenie pektyn, garbników itp. Większość drożdży do win białych będzie
Smakowo pewnie będzie gorsze jak nie jest tak specjalnie dopasowane?