Wpis z mikrobloga

Między różnymi rodzajami drożdży czuć dobrze różnice czy tylko jacyś znawcy to poczują?


@PawelW124: robiłem test: 5 różnych drożdży, 6 serii z różnych mieszanek soków z jabłek. W sumie 30 próbek. W kazdej serii była spora różnica między "najgorszymi" a "najlepszymi" drożdżami. W ślepym teście potrafiłem powiedzieć czy ten cydr jest zrobiony z drożdży A czy B. Środek stawki był wyrównany. Więc coś tam da się wyczuć.
@PawelW124: @Edek_21: @Wychwalany:
Różne szczepy drożdży produkują różne produkty uboczne fermentacji, w tym estry odpowiedzialne za zapach i aromaty. Całokształt tych substancji w winie może wpłynąć na subtelne różnice pomiędzy danymi szczepami. Ponadto drożdże do win białych lub czerwonych wyselekcjonowane są pod kątem przetrwania w danym środowisku. A środowisko moszczy białych i czerwonych jest bardzo odmienne. Inna kwasowość, inne stężenie pektyn, garbników itp. Większość drożdży do win białych będzie
@PawelW124: To czy wino wyjdzie mocniejsze zależy od zdolności metabolicznych danego szczepu oraz od tego ile cukru dodasz do nastawu. Sama nazwa "drożdże uniwersalne" jest bardziej nazwą handlową, pod którą mogą się kryć różne szczepy, lub rasy alkoholizujące od 14 do 18%. Często również owe "drożdże" zawierają w saszetce pożywkę - stad ich "uniwersalność". W zdecydowanej większości jest to rasa saccharomyces cerevisiae, czasami saccharomyces bayanus. Nie ma raczej wyznacznika, że akurat