Aktywne Wpisy
Larsberg +18
Dlaczego w Polsce panuje przekonanie że autem z małą ilością koni nie da się normalnie jeździć? Użytkownik @Adamfabiarz łamie ten stereotyp poruszając się swoją 60 konną Fabią w kombii po autostradach powodując w ten sposób ból dupy wykopków mających po kilka razy więcej koni w swoich rydwanach ale niemogących ich w legalny sposób wykorzystać (limit 140 km/h sprawia że wszyscy niezależnie od mocy są równi)
#samochody #motoryzacja
#samochody #motoryzacja
JanDzbanPL +27
Polacy najwięcej krzyczą o braku wdzięczności z strony ukraincow, jak widać Polska nawet nie jest w top 3 a krzyczymy jakbyśmy sami uratowali Ukrainę przed zagładą #ukraina
Miocen
#paleontologia #paleoart #zwierzaczki #gruparatowaniapoziomu #ewolucja #malpa #antropologia
zaplusuj ten komentarz, aby być dodanym do listy wołanych
@Prekambr: Bardzo dziękuję :)
Swoją drogą, zastanawia mnie na ile podobne są te wyobrażenia zwierząt, do faktycznie żyjących wtedy oryginałów. Oprócz paru odnalezionych zamarzniętych (bo nie wiem czy odnaleziono jakieś zmumifikowane), w większości przypadków odtwarza się ich wygląd na podstawie szkieletów, tak? To tak jak w praktyce policyjnej odtwarzanie prawdopodobnego wyglądu ofiar. Nigdzie nie zetknęłam się z tym (ale też nie szukałam) na ile udaje się uchwycić
Różnie z tym bywa. Im dany zwierzak bardziej podobny do dzisiejszych, tym lepiej. Mamuty i tygrysy szablastozębne łatwo porównać do dzisiejszych słoni i lwów, z dinozaurami musimy już trochę kombinować, eksplozja karbońska to już jazda bez trzymanki, a fauna ediakarańska jest tak dziwna, ze często nawet nie wiadomo z której strony ją ugryźć.
Dużo zależy też od stopnia zachowania badanych skamieniałości. Gdy ktoś opisuje garść zębów i dwa kręgi, to
mógłbyś trochę rozwinąć temat? :) ᕙ(✿ ͟ʖ✿)ᕗ
No właśnie nad tym się zastanawiałam. Ciekawe czy były takie przypadki, że odnaleziono jakąś
O faunie ediakarańskiej pisałem kiedyś na mirko. Obczaj razem z komentarzami. Teraz wydaje mi się, że mógłbym trochę bardziej się zagłębić w temat, ale IMO ten wpis nadal się broni. Dodam tylko, że dzis już wiadomo, że Dickinsonia (jedno z opisywanych stworzeń) faktycznie było zwierzęciem.
Wiele razy. Oczywiście czas