Wpis z mikrobloga

@Praemislia: ja polecam wyrobic wize. Chyba nie jest jeszcze pewne czy zniosa je i kiedy a po za tym, nawet jak zniosa to promesa vizowa ktora bedziesz mial w paszporcie moze ci oszczedzic czasu na lotnisku. Zniesienie wiz, polega tak na prawde na tym ze zamiast w ambasadzie w polsce to na lotnisku w USA sie je 'wyrabia' przezsystem ESTA. Jak bedziesz mial promese w paszporcie to mozesz ominac kolejke
  • Odpowiedz
@Praemislia: pod koniec września się okaże czy uruchomią procedurę "znoszenia wiz" bo wtedy kończy się rok rozliczeniowy w którym liczą odmowy. Jak ją rozpoczną to i tak do kwietnia jej nie zniosą bo to będzie trwać min pół roku. Jak na 2021 to możesz poczekać jeszcze te 10 dni.
  • Odpowiedz
  • 0
@Praemislia wyrabiaj. Trwa to chwilę, kosztuje niewiele a plusów jest dużo więcej. Np. Dłuższy czas pobytu tam, łatwiej się granicę przekracza. Bilet możesz kupić z dnia na dzień itd..
  • Odpowiedz
@baidu: To nie jest prawda, to co piszesz.
@Praemislia: Jak planujesz polecieć dopiero w 2021 to poczekaj z wyrabianiem wizy przynajmniej do momentu jak pojawią się w sprzedaży bilety na loty. Załatwienie wizy to kwestia 2 tygodni. Nie trzeba tego robić dwa lata przed wylotem. Dodatkowo dokladnie to co pisze @neufrin.
@bigger: Nie wprowadzaj w błąd. Wiza kosztuje 160 USD od osoby (zamiast 14USD
  • Odpowiedz
@baidu: To nie jest prawda, to co piszesz.

@MateuszOpoka: co nie jest prawda?

pozwolenie na pobyt w USA również jest do 90 dni, tak samo jak przy VWP. Kiedyś faktycznie pobyt dawali nawet na 6 miesięcy, ale ostatnio tak miałem w 2011 roku.

moj brat co roku przylatuje do mnie do USA i zawsze dostaje pobyt na 6 miesiecy (nie zostaje tyle ale tak mu wbijaja w paszport,
  • Odpowiedz
  • 1
@MateuszOpoka procedura jest inna. Z wizami fizycznymi jest sporo krócej. Wróciłem przedwczoraj i też dostałem na 6 miesięcy. Pokazać?

Jestem za zniesieniem promesy, ale wiza fizycznie w paszporcie ma swoje plusy. I wcale nie jest jakaś droga
  • Odpowiedz
@Praemislia: Dosc duzo, ale wydatek raz na 10 lat. W miare pewnosc, ze wpuszcza Cie do kraju i elastycznosc z wylotem. Dodatkowo te 600 zlotych to nieduzow skali calego wyjazdu.

I jest generalnia tania w porownaniu z innymi wizami.
  • Odpowiedz
@Praemislia: dlatego warto poczekać jeśli Ci się nie spieszy. ESTA to wydatek 14 USD - ważna jest dwa lata (70 USD za 10 lat, a nie 160 USD + koszt wycieczki do konsulatu / ambasady). Biletów raczej z dnia na dzień kupował nie będziesz więc konieczność wypełnienia wniosku na 72H przed wylotem nie powinna być problemem. 90 dni też powinno wystarczyć na zwiedzanie. I z jednym i z drugim dokumentem
  • Odpowiedz
@Praemislia: jeśli dopiero w 2021 masz lecieć, to czekaj.

nawet jak zniosa to promesa vizowa ktora bedziesz mial w paszporcie moze ci oszczedzic czasu na lotnisku. Zniesienie wiz, polega tak na prawde na tym ze zamiast w ambasadzie w polsce to na lotnisku w USA sie je 'wyrabia' przezsystem ESTA

@baidu: nie ma promes, a ruch bezwizowy jak nazwa wskazuje odbywa się bez wiz i nic się wtedy
  • Odpowiedz
jedyne państwo z ruchem bezwizowym z USA to Kanada. Żadne inne.

@bigger: nieprawda, obywatele krajów VWP podróżujący przy użyciu programu VWP nie otrzymują wiz, jest to program bezwizowy.
  • Odpowiedz
nie ma promes, a ruch bezwizowy jak nazwa wskazuje odbywa się bez wiz i nic się wtedy nie wyrabia, a na granicy otrzymuje jedynie pozwolenie na pobyt

@animuss: kwestia semantyki.
Przy obecnym systemie wyglada to tak ze w ambasadzie USA dostajesz promese wizowa na 10 lat i na lotnisku kazdorazowa celnik wbija ci pieczatke czyli wize na 6 miesiecy.

W systemie 'bezwiozwym' wyglada to tak ze na chyba miesiac przed odlotem musisz wypelnic
  • Odpowiedz
kwestia semantyki.

@baidu: jakiej semantyki :> wiza to wiza, na samochód też nie mówisz "rower" twierdząc że to semantyka :>

na lotnisku kazdorazowa celnik wbija ci pieczatke czyli wize na 6
  • Odpowiedz
dawno chyba nie jechałeś, bo I-94 już dawno nie ma, teraz wszystko jest elektronicznie (tzn I-94 automatycznie sam się generuje w systemie komputerowym, nie wypełniasz już papierowo). W systemie bezwizowym składasz online wniosek ESTA, kiedykolwiek przed podróżą (może być nawet dzień przed, ale poleca się to robić co najmniej 3 dni wcześniej).

@animuss: nigdzie nie pisalem ze sie wypelnia na papierze. Ten formularz wypelniasz online a potem go ponownie weryfikujesz w
  • Odpowiedz
nigdzie nie pisalem ze sie wypelnia na papierze. Ten formularz wypelniasz online a potem go ponownie weryfikujesz w kioskach na lotnisku (to jest ten dodakowy krok ktory musisz zrobic w systemie 'bez wizowym').

OK! z programu bezwizowego nie korzystałem, ale dawniej I-94 był papierowy

To chyba ty nie wiesz o czym piszesz. Ta 'wklejka' jak ja nazywasz w paszporcie to jest promesa wizowa. To nie jest wiza!

to
  • Odpowiedz
to jest wiza. Zobacz co ambasada pisze na swojej stronie, uważasz że ambasada USA nie ma racji? :>

@animuss: prawdopodonie jest to problem tlumaczenia polsiej wersji. Visa =/= wiza. Wiza w jezyku polskim ma swoje konkretne znaczenie i oznacza zgodne na wjazd do danego kraju. Visa, ktora w ambasadzie USA wklejaja do paszportu, nie daje gwarancji wjazdu do USA.
https://wizaonline.org/blog/wiza-do-usa-a-promesa-wizowa/

Dlatego tez ta 'pieczatka' ktora dostajesz na granicy zawiera w
  • Odpowiedz