Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 25
Co siedzi we łbach katodzbanom, które hejtuje Harrego Pottera? Przecież to jest gorsza beka niż kabaret. O patrz, bajka o czarodzieju - kurła to zuooo 666 Dj Abeu!!!111jeden, spalmy to xD

Czemu nie palą np. książek sensacyjnych, przykładowo o Jamesie Bondzie? W końcu on tam łamie przykazanie "nie zabijaj" i propaguje seks pozamałżeński. Albo kryminałów, gdzie główny bohater gdzieś się włamuje i coś kradnie? Albo choćby książek o Wiedźminie, nie dość że trup ściele się gęsto, to też tam używają magii.

Może by tak trochę konsekwencji w swoim polowaniu na czarownice, katolskie czopki? XD

#bekazkatoli #bekazprawakow #bekazpodludzi #harrypotter #heheszki #kabaret
szpongiel - Co siedzi we łbach katodzbanom, które hejtuje Harrego Pottera? Przecież t...

źródło: comment_D1G89EzvlQpxoerk6eHxpjJCt9rIRRN8.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
@szpongiel: Skopiuję swój wpis stąd: https://www.wykop.pl/wpis/43795407/neuropa-bekazprawakow-bekazkatoli-sport-heheszki-t/154797333/#comment-154797333

@szpongiel: Spróbuję się wczuć żeby Ci odpowiedzieć. Może ktoś zrobi to lepiej i szczerzej, ale pewnie ton wypowiedzi go wtedy zrazi. Kościół jakby był konsekwentny to z taką samą pasją zwalczałby np Casanowę, te wszystkie erotyki i ogółem znaczną część światowej literatury, ale to by mogło wystraszyć już część wyznawców, a trzeba tonować i dawkować przekaz. Gdyby abp Jędraszewski z taką samą
  • Odpowiedz
@szpongiel: Pobawię się trochę w advocatus diaboli. U Bonda nie ma pochwały seksu pozamałżeńskiego, na ogół jest on przedstawiany jako słabość głównego bohatera, która odbija mu się czkawką i naraża na dodatkowe niebezpieczeństwa. (a tak naprawdę nie ma tu żadnej filozofii, film kinowy musi mieć kilka scen przemocy, seksu i muszą paść z dwa żarty z brodą).
  • Odpowiedz
  • 3
@kwasyizasady: dzięki za rzeczową odpowiedź. Przyznam, że chodziło mi głównie o wyszydzenie katolstwa, ich cynizmu i hipokryzji (o czym zaraz), więc nawet nie oczekiwałem dyskusji na poziomie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Obstawiam, że uwzięli się akurat na Henryka Portiera z dużo bardziej prozaicznych powodów. Oczywiście wspomniany już przez Ciebie wspólny wróg ale przede wszystkim popularność. Nie ma sensu walczyć z czymś o czym niewielu słyszało. Ponadto
  • Odpowiedz
  • 0
@kwasyizasady:

U Bonda nie ma pochwały seksu pozamałżeńskiego

Użyłem słowa "propagowanie". Czyż Bond nie jest "bohaterem każdego mężczyzny"? Słabość, czy nie. Któż by nie chciał być męski jak Bond, przy tym mieć klasę i ruchać super dupeczki, które same wpadają w ramiona...
  • Odpowiedz
@szpongiel: Dobra, ale uściślijmy, że nagonka na Pottera to jest praca bardzo nie wielkiej części chrześcijańskich aktywistów i publicystów (napisałem chrześcijańskich bo nie wiem jak do sprawy podchodzą np protestanci). Nie zgadzam się, że atakują Pottera jako będącego alternatywą dla Biblii. To bez sensu. Przecież jednocześnie pochwalają twórczość Lucasa czy Tolkiena i wielu innych. Myślę, że po prostu Rowling się nawinęła przez przypadek, używa kodu kulturowego stereotypowo wiązanego ze średniowiecznymi
  • Odpowiedz
@kwasyizasady:

U Bonda nie ma pochwały seksu pozamałżeńskiego

Użyłem słowa "propagowanie". Czyż Bond nie jest "bohaterem każdego mężczyzny"? Słabość, czy nie. Któż by nie chciał być męski jak Bond, przy tym mieć klasę i ruchać super dupeczki, które same wpadają w ramiona...

@szpongiel: Śródziemnomorski typ macho, silnego niegrzecznego faceta uprawiającego seks z wieloma kobietami. Popkultura to podchwyciła i promuje przez filmy czy muzykę (chyba rzadziej książki). Całkiem szczerze
  • Odpowiedz
@szpongiel: Jeszcze taka refleksja. Śmiesznie by było jakby na palonym stosie znalazły się książki polskiej fantastyki, popularne sagi osadzone w świecie podobnym do średniowiecza, te wszystkie powieści o wielkich inkwizytorach, zachłannych rycerzach. Używając tej samej logiki, która doprowadziła do palenia książek Rowling można by dojść i do spalenia klasyków nowoczesnej polskiej fantastyki. Tylko szkopuł w tym, że te pozycje mają wiernych fanów w osobach prawicowych, konserwatywnych, narodowych, sami autorzy głoszą
  • Odpowiedz
  • 2
@kwasyizasady:

Dobra, ale uściślijmy, że nagonka na Pottera to jest praca bardzo nie wielkiej części chrześcijańskich aktywistów i publicystów (napisałem chrześcijańskich bo nie wiem jak do sprawy podchodzą np protestanci).

Przecież to jest trend ogólnoświatowy. Może sam papież oficjalnie nie potępiał ale o ile palić książki zdarzyło się tylko kilku dzbanom w sukienkach (nie tylko w Polsce), to już potępia je wielu.

Nie zgadzam się, że atakują Pottera jako będącego alternatywą
  • Odpowiedz
Tylko, że Lucas i Tolkien to była zajawka gdy młodzi byli rodzice młodzieży, o której mówimy. Dla ludzi urodzonych w okolicach 2000 była poteromania.

@szpongiel: Ale co to zmienia?Tolkien i Lucas dalej są popularni także wśród młodych.
  • Odpowiedz
  • 0
@kwasyizasady: zapytaj katoli, którzy polują na czarownice paląc książki J.K.Rowling, co to zmienia, gdyż ja właśnie tego próbuję dociec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postawiłem tezę jaką postawiłem. Może się mylę ale Ty mylisz się na pewno jeśli uważasz, że Tolkien czy Gwiezdne Wojny są tak samo popularne wśród ostatnich 1-2 pokoleń dzieci. Podkreślam, dzieci, a nie starszych nastolatków czy wręcz już starych co się jarali GW/Tolkienem
  • Odpowiedz
zapytaj katoli, którzy polują na czarownice paląc książki J.K.Rowling, co to zmienia, gdyż ja właśnie tego próbuję dociec ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@szpongiel: Nie znam osobiście takich osób, a znam sporo praktykujących katolików i nikt nie popiera palenia książek i nie widzą zła w Potterze, gdyby nie internet to nie wiedziałbym że jest tyle szurów, czy paranoicznych oszołomów religijnych czy nawiedzonych antyteistów. A może właściwie nie
  • Odpowiedz
  • 0
@kwasyizasady: myślę, że "wierni" by sami nie wpadli na to, że Harry Potter to zło. Miałem na myśli, że to jest szerszy trend pośród samych księży, katechetów i tam innych kościelnych przydupasów. Znaczy się niekoniecznie od razu palenie ale szkalowanie i ganienie owieczek aby tego nie tykały bo to diaboł itp xD

BTW. Chyba sam jestem antyteistą. Albo nie, raczej antyklerykałem. Księża to uzurpatorzy, to co robią i głoszą stoi
  • Odpowiedz
powinni zacząć od Biblii

@dziekuje: książek nie powinno się palić i tym bardziej Biblii. Biblia nawet dla ateisty jest nadal bardzo ciekawym dziełem literackim ;)
  • Odpowiedz