Myślę nad założeniem PiHole, ale nie wiem jaki komputerek do tego kupić. Wolałbym nie kupować pełnego Raspberry Pi, bo i tak w pełni go do tego nie wykorzystam. Polecicie jakiś fajny model który jest tani a zarazem spełnia wymagania PiHole?
@super_tux: @NashBridges: @only: W przypadki Pi Zero potrzebowałbym przejściówki microUSB 2.0/Ethernet. Nie wpływałoby to za bardzo na wydajność przeglądania Internetu?
@supra107: jeśli chcesz adblocka działającego na zasadzie blokowania domen, to możesz wymienić router na obsługujący FreshTomato, który ma wbudowaną taką funkcję, dodatkowo zyskasz DNS-over-TLS i inne ciekawe opcje. OpenWrt też ma wbudowany adblock.
@rafosk: Chętnie, ale myk polega na tym że mam Neostradę VDSL i mam Liveboxa, a być może niedługo będę miał światłowód, i nie wiem jak to będzie wyglądać, bo na pewno dostanę nowy router, i nie wiem czy połączenie do sieci będzie wymagało gniazda WAN czy gniazda światłowodowego. Jeżeli będzie to port WAN, wtedy spokojnie mogę kupić router bazujący na tym połączeniu. Jeżeli będzie to światłowód, mam przeczucie że nie
@rafosk: A przy połączeniu ONT do domu idzie kabel światłowodowy czy kabel Ethernet? I rozumiem że tę decyzję podejmuję podczas podpisywania umowy u operatora, tak?
@supra107: Do domu doprowadzają światłowód. To już ktoś kto ma światło od nich niech się wypowie czy można jeszcze wybrać ONT + FB2 czy teraz dają tylko FB3
@supra107 dzisiaj kupiłem malinę V4 właśnie pod pihole jednakże zastanawiałem się nad zero ale jak zobaczyłem cenę tej przejściówki to postanowiłem dołożyć parę srebrników i kupić v4
@goral20: jeśli mówisz o ethernet na USB, to kosztuje w granicach 40zł. Do tego zastosowania nie warto używać USB 3.0, bo pizero i tak nie puści takiego transferu. Jeśli kupujemy sprzęt dedykowany i chcemy zaoszczędzić, to można wziąć pizero bez wifi, które kosztuje ~20zł i za około 60-70zł mamy gotowy zestaw. Cenowo nie ma porównania z pi4. Jeśli zakładasz, że raspberry będzie miało jakieś dodatkowe zastosowania, to wtedy warto rozważyć
Myślę nad założeniem PiHole, ale nie wiem jaki komputerek do tego kupić. Wolałbym nie kupować pełnego Raspberry Pi, bo i tak w pełni go do tego nie wykorzystam. Polecicie jakiś fajny model który jest tani a zarazem spełnia wymagania PiHole?
źródło: comment_BeDPNUXy5FH2OxjoLNL7HAPSivhKKyYF.jpg
Pobierz