Wpis z mikrobloga

@rafosk: Chętnie, ale myk polega na tym że mam Neostradę VDSL i mam Liveboxa, a być może niedługo będę miał światłowód, i nie wiem jak to będzie wyglądać, bo na pewno dostanę nowy router, i nie wiem czy połączenie do sieci będzie wymagało gniazda WAN czy gniazda światłowodowego. Jeżeli będzie to port WAN, wtedy spokojnie mogę kupić router bazujący na tym połączeniu. Jeżeli będzie to światłowód, mam przeczucie że nie znajdę
@supra107 dzisiaj kupiłem malinę V4 właśnie pod pihole jednakże zastanawiałem się nad zero ale jak zobaczyłem cenę tej przejściówki to postanowiłem dołożyć parę srebrników i kupić v4
@goral20: jeśli mówisz o ethernet na USB, to kosztuje w granicach 40zł. Do tego zastosowania nie warto używać USB 3.0, bo pizero i tak nie puści takiego transferu. Jeśli kupujemy sprzęt dedykowany i chcemy zaoszczędzić, to można wziąć pizero bez wifi, które kosztuje ~20zł i za około 60-70zł mamy gotowy zestaw. Cenowo nie ma porównania z pi4. Jeśli zakładasz, że raspberry będzie miało jakieś dodatkowe zastosowania, to wtedy warto rozważyć pi4.