Wpis z mikrobloga

@atlantycki: No ale przecież nie musisz ręcznie zmieniać wszystkich podstron.
Chyba nie trzymasz wszystkiego w osobnych plikach html na serwerze? Masz tam w ogóle jakąś bazę danych?
  • Odpowiedz
@vasper: Nie no to jest CMS i wiem że szablon można zmienić jednak chodzi mi o to, że może posypać się też formatowanie tekstu no i moduły też niektóre mają cssy więc roboty może być ogrom a jak zlecę to skasują, że przez rok nie zarobie na to :D Jak sądzisz lepiej nowy szablon czy może w css ten przerabiać? No i SEO z tym też wciąż walczę.
  • Odpowiedz
@atlantycki: a dobra, to jest joomla, nie zauważyłem tagu. Zmieniając ten szablon na pewno trochę można poprawić, coś tam poprzerabiać, ale pewnych ograniczeń raczej w ten sposób nie przeskoczysz.
Nie wiem, dla mnie ten szablon jest nieczytelny. Praktycznie brak responsywności - na kompie za dużo wolnych przestrzeni, w wersji mobilnej w niektórych miejscach leży formatowanie tekstu, wszystko jest za duże, zbyt kolorowe przez co trudno cokolwiek znaleźć.

Znajdź sobie jakiś
  • Odpowiedz
Główne problemy to kolorystyka i typografia. Sama zmiana wielkości wymiarów czcionki, marginesów i paddingu bardzo dużo da, dodając do tego zmiany kolorystyki (lepszy kontrast) małym kosztem będzie duża poprawa.

Najprościej jednak będzie to ogarnąć poprzez wymianę template, patrząc w kod jest dużo liniowych i powtórzonych styli + bardzo duży html
  • Odpowiedz
@atlantycki: Mogę ci trochę pomóc z dizajnem. To co mówią mirki u góry to może i prawda, ale wg mnie strona powinna najpierw działać, a dopiero później wyglądać.

Stronkę należało by optymalizować pod największą grupę użytkowników. Jeśli wchodzi z telefonu 60%, zobacz jak to wygląda na mobilce i optymalizuj.
Większość użytkowników przychodzi poczytać o pożyczkach? Może jakiś CTA widoczny od razu.
  • Odpowiedz