Wpis z mikrobloga

@Aokx: Kostkę w---------ć, z-----ć to asfaltem, część tego pasa wydzielić dla rowerzystów i skończy się tłumaczenie. Chłop będzie jechał tak jak chciał czyli ulicą, kierowca go bez problemu mija.
  • Odpowiedz
@PolskaB: jesteś kolejna osoba która powiela mit że kostka droższa od masy. A tak jest tylko w przypadku gdy masy dajesz cienką warstwę i jest to masa czarna. Tylko że przy 3cm masy to ta już po ułożeniu może zacząć pękać i na dodatek jest niewygodnie nierówna, musi być minimum 2x3cm.

Wytrzymałość kostki niższa od masy? Wszystko zależy od jakości wykonania, klas wytrzymałości kostek itd. jeżeli ścieżka jest z kostki
  • Odpowiedz
1. Asfalt jest oczywiście lepszy dla rowerzystów ale droższy od kostki.

@albo_wutka_albo_buk: @cienki137: To już sam nie wiem, różne głosy można znaleźć w Internecie. Na pewno wiele razy widziałem kostkę na chodnikach czy drogach dla rowerów, która po kilku latach jest już całkowicie pofalowana (jakieś zapadnięcia czy nierówności co najmniej takie jak na załączonym zdjęciu - jak widać niebezpieczne dla rowerzystów), a nawet asfalt o gorszych parametrach jakoś
PolskaB - > 1. Asfalt jest oczywiście lepszy dla rowerzystów ale droższy od kostki. 
...

źródło: comment_4CXaeZhh0HYcz5KCmqmy08ki9vdwWqbU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@PolskaB: asfalt jest lepszy przede wszystkim dlatego, bo jest po prostu wygodniejszy do jazdy. W przypadku jakichkolwiek poprawek (albo napraw instalacji, jeśli takowe przebiegają pod ścieżką), lepsza jest oczywiście kostka.

Generalnie droga/chodnik zrobione z kostki na dobrej podbudowie powinien wytrzymać długie lata. Jeżeli dają podbudowę na zasadzie 10 cm piasku, 10 kruszywa i na to kostka na podsypce, to siłą rzeczy to siądzie. Ale przy 20 cm gruntocementu, 20 kruszywa
  • Odpowiedz
@brass: to będziecie pisać, że to jest znak dotyczący tamtej drogi, a nie tej, obok której porusza się rowerzysta i nadal nie wiadomo czy tam był znak.
  • Odpowiedz
@Krupier:
Może. Ale większa szansa, że tam był znak, jeśli z drugiej strony jest.
W tej chwili to jest czerwony chodnik.
Rozwalają mnie ludzie wytykający innym nieznajomość/nieprzestrzeganie przepisów podczas gdy sami ich nie znają.
Jak autor tej
  • Odpowiedz