Jak zauważył Cyberiusz, nawet on czasem coś zauważy ( ͡°͜ʖ͡°), rynek krypto idzie na dno. Wycena altów szoruje w okolicach 2% ich wartości z bańki 2017. Ale oczywiście wyciągnął z tego może nie tyle błędne, co krótkowzroczne wnioski. Opierają się one na rozumowaniu, że wszyscy przejrzeli na oczy, zobaczyli scamowatość projektów ICO a z drugiej strony dojrzeli siłę BTC. Jakie to naiwanickie prawda? ( ͡°͜ʖ͡°)
Ja zaproponuję inne wytłumaczenie. W końcówce 2017 nastąpił hype na krypto. Hype związany głównie z niewiedzą co to jest. Nowym buzzwordem "blokczejn". Po roku biznes i rynek są już w zaawansowanym procesie weryfikacji tej technologii. Okazuje, że na dziś te wszystkie zastosowania blokchaina proponowane przez ICO nie mają rynkowego przełożenia. A nawet jak firmy próbują coś wydłubać na bazie tej technologii, to raczej robią to in-house, więc żadne publiczne blokczejny są im do tego potrzebne. Wiec nie chodzi o żaden premining, centralizację itp czym się jara Cyberiusz. Po prostu następuje zwykłe rynkowe sprawdzam.
I teraz ta cześć której Cyberiusz już nie rozumie. Rynkowemu sprawdzam zostanie też poddany bitcoin. Trochę to dłużej potrwa, bo to specyficzny rynek. Na pewnej jego części to sprawdzam już nastąpiło i BTC poniósł faila, choć może jeszcze tego tak wyraźnie nie widać.
Jakie to są obszary. Zacznijmy od tych już wiadomo, że failowych.
1. Wyparcie słabych fiatów, przez mocne BTC. Chodzi o waluty zagrożone hiperinflacją, wzmożoną kontrolą i konfiskatą. Nie chce mi się na ten temat rozpisywać ani w Wenezueli ani gdziekolwiek indziej bitcoin nie stał niczym poza ciekawostką. Jego wpływ na obrót gospodarczy jest niezauważony. W Chinach, gdzie ludzie są poddani kontroli nawet w procesie myślenia, BTC nie odniósł żadnego sukcesu. Przykładów można by mnożyć.
2. Związana z pierwszą. Adopcja w e-commerce. Mogą się napinać BTCsocjaliści ale jej po prostu nie ma. Jej poziom to poziom błędu statystycznego i nie ma nawet o czym pisać. Jestem osobiście przekonany że pik adopcji BTC w handlu już za nami. Był taki moment w 2014/2015 że kilka dużych firm z tego podwórka się zainteresowało BTC min Amazon. Co z tego wyszło NIC. Adopcji nie będzie.
3. SOW. Ostatnia nadzieja BTCsocjalistów na darmowe lunche. Tutaj nie ma jeszcze odpowiedzi. Dlaczego bo rynek SOW to rynek instytucji i to takich jak banki, fundusze a nie Janusze z trezorami ( ͡°͜ʖ͡°). Tu się nie podejmę oceny jak będzie, ale trzeba pamiętać że rynek assetów SOW tj złota jest silnie regulowany. Także nie wiem czy to w ogóle jest możliwe, żeby bitcoin na tym rynku zaistniał .
Żeby nie było tak pesymistycznie, jest ciągle obszar gdzie BTC rządzi. Przestępczość internetowa. Tak tu BTC jest niedoścignionym KRÓLEM. Zgodnie z powiedzeniem Cyberiusz, że "KRÓL JEST TYLKO JEDEN" ( ͡°͜ʖ͡°)
@OPcodeRTI: niestety taki cyberek i jego świta są krótko wzroczni, a wybiegając w przyszłość są co najmniej naiwni, oni myślą że Bitcoin to rozwiązanie całego zła na tym świecie, faktycznie społeczność znajduje rozwiązania na poprawienie Bitcoina na poziomie głównego protokołu, ale prawie żadne nie zostały zaimplementowane, to tylko buzzwords dla społeczności, "New Financial Order" XDDD to takie trochę myślenie analogiczne do plebsu podczas domniemanej rewolucji robotniczej za czasów Lenina
@fervi: Myślę że z rynku przestępczości internetowej go nic nie wyprze. Z prostej przyczyny. Wartość, dużo większa niż pozostałych altów. Nawet jak przestępcy zaczną używać innych krypto ze względu na anonimowość, to będę uciekać w BTC jako SOW ( ͡°͜ʖ͡°)
@OPcodeRTI: w takim razie straszne głupoty wypisujesz. Rynek policjantek to rynek instytucji takich jak banki? Jesteś pewny, że nie potrzebujesz wizyty u specjalisty?
Ja zaproponuję inne wytłumaczenie. W końcówce 2017 nastąpił hype na krypto. Hype związany głównie z niewiedzą co to jest. Nowym buzzwordem "blokczejn". Po roku biznes i rynek są już w zaawansowanym procesie weryfikacji tej technologii.
Okazuje, że na dziś te wszystkie zastosowania blokchaina proponowane przez ICO nie mają rynkowego przełożenia. A nawet jak firmy próbują coś wydłubać na bazie tej technologii, to raczej robią to in-house, więc żadne publiczne blokczejny są im do tego potrzebne. Wiec nie chodzi o żaden premining, centralizację itp czym się jara Cyberiusz. Po prostu następuje zwykłe rynkowe sprawdzam.
I teraz ta cześć której Cyberiusz już nie rozumie. Rynkowemu sprawdzam zostanie też poddany bitcoin. Trochę to dłużej potrwa, bo to specyficzny rynek. Na pewnej jego części to sprawdzam już nastąpiło i BTC poniósł faila, choć może jeszcze tego tak wyraźnie nie widać.
Jakie to są obszary. Zacznijmy od tych już wiadomo, że failowych.
1. Wyparcie słabych fiatów, przez mocne BTC. Chodzi o waluty zagrożone hiperinflacją, wzmożoną kontrolą i konfiskatą.
Nie chce mi się na ten temat rozpisywać ani w Wenezueli ani gdziekolwiek indziej bitcoin nie stał niczym poza ciekawostką. Jego wpływ na obrót gospodarczy jest niezauważony. W Chinach, gdzie ludzie są poddani kontroli nawet w procesie myślenia, BTC nie odniósł żadnego sukcesu. Przykładów można by mnożyć.
2. Związana z pierwszą. Adopcja w e-commerce. Mogą się napinać BTCsocjaliści ale jej po prostu nie ma. Jej poziom to poziom błędu statystycznego i nie ma nawet o czym pisać. Jestem osobiście przekonany że pik adopcji BTC w handlu już za nami. Był taki moment w 2014/2015 że kilka dużych firm z tego podwórka się zainteresowało BTC min Amazon. Co z tego wyszło NIC. Adopcji nie będzie.
3. SOW. Ostatnia nadzieja BTCsocjalistów na darmowe lunche. Tutaj nie ma jeszcze odpowiedzi. Dlaczego bo rynek SOW to rynek instytucji i to takich jak banki, fundusze a nie Janusze z trezorami ( ͡° ͜ʖ ͡°). Tu się nie podejmę oceny jak będzie, ale trzeba pamiętać że rynek assetów SOW tj złota jest silnie regulowany. Także nie wiem czy to w ogóle jest możliwe, żeby bitcoin na tym rynku zaistniał .
Żeby nie było tak pesymistycznie, jest ciągle obszar gdzie BTC rządzi.
Przestępczość internetowa. Tak tu BTC jest niedoścignionym KRÓLEM.
Zgodnie z powiedzeniem Cyberiusz, że "KRÓL JEST TYLKO JEDEN" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To było słowo na niedzielę.
Czuwaj.
#bitcoin #kryptowaluty
SOW means "Female police officer"
Jesteś pewny, że nie potrzebujesz wizyty u specjalisty?