Wpis z mikrobloga

Myślicie, że opłacalne jest w ogóle "inwestowanie" w kilkuletniego już laptopa (w celu przyśpieszenia rozruchu / zwykłego użytkowania)? Laptop to Asus K53SV, na pokładzie: i5-2430M, 8GB RAM DDR3, GT540 1GB, Dysk 500GB 5400obr./min Hitachi HTS547550A9E384.

Na dniach możliwe, że będę miał i7-2670QM (czyli chyba max co w ogóle do niego wejdzie) i dodatkowo myślę nad kupnem jakiegoś SSD - tylko też nie chcę za dużo wydawać, bo sam nie wiem na ile jest to w ogóle opłacalne..

#laptopy #laptop #notebook #komputery #elektronika #asus #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roninq6: mam bardzo podobny sprzęt. grafika G520 czy jakośtak. też asus.
Dołożenie dysku SSD odmłodziło laptopa o 5 lat.. SERIO...
Olej procka... kup SSD, samsunga evo za 3 stówki i gwarantuje że laptop jeszcze długo posłuży, a szybkość działania będzie niebo a ziemia.
Start zimnego systemu od zera to teraz kilkanascie sekund max
  • Odpowiedz
  • 1
@roninq6 mam dokładnie tego laptopa i zrobiłem taki upgrade. W SSD na pewno warto zainwestować. Najbardziej odczuwalne właśnie podczas zwykłego użytkowania. Jak procka dostaniesz w dobrej cenie to też można wymienic, ale zalezy czego oczekujesz. Orginalne wersję z i7 miały bardziej rozbudowane chlodzenie więc jak naraz obciążysz grafikę i procka to spadnie taktowanie więc do gier tak średnio.
  • Odpowiedz
@roninq6: Nie zawsze wszystko się opłaca, co nie znaczy że przy braku opłacalności jest bez sensu. Do mojej T430 dołożyłem swego czasu dysk za połowę wartości laptopa (duże SSD kosztowały wtedy majątek). Później doszedł do tego ekran FHD - za tę przyjemność wyłożyłem (lata później) znów połowę wartości laptopa. Pomniejszych ulepszeń (sieciówka AC, i7 w miejsce i5, 16GB pamięci zamiast 8) nawet nie liczę :)

Pomijając rozmiar i wagę (bo
  • Odpowiedz
@hobbyt: @NyanNyan: @flito: Najbardziej poza szybszym rozruchem (co załatwi pewnie SSD) to brakuje mi porządnej matowej matrycy full hd ( ͡° ͜ʖ ͡°), no ale tego już nie przeskoczę nie wydając milionów monet..

i7-2670QM być może będę miał za darmo, więc tylko kwestia jak to jest do końca z tym chłodzeniem.. a jeśli chodzi o SSD to zastanawiam się nad 250GB BX500
  • Odpowiedz
@roninq6: też mi brakowało dobrej matrycy, kupiłem zwykły najtańszy monitor 24cale full hd i różnica jest ogromna. Dysk możesz wsadzić w miejsce napędu jak nie używasz. Adapter za 2-3 dychy i masz 2 dyski. Chłodzenie da rade, dobra pasta, raz na rok przeczyscić radiator i jest prawie niesłyszalny podczas normalnego użytkowania. Z gierkami trochę gorzej bo zbija taktowanie i wydajnościowo podobnie do i5, ale nigdy mi się nie zawiesił czy
  • Odpowiedz
@hobbyt: a no tak, w ogóle nie pomyślałem o tym, że tu w standardzie jest złącze tylko na 1 dysk... w takim wypadku aby przyśpieszyć rozruch musiałbym albo pożegnać się z napędem albo wydać dużo więcej na co najmniej 500GB dysk SSD, bo początkowo to myślałem o kupnie 240GB jedynie na partycję systemową, a resztę danych zostawić na tym co jest teraz

na adapterze to pewnie prędkości jednego z dysków
  • Odpowiedz
  • 0
@roninq6 SSD w miejsce HDD a HDD w miejsce napedu. Mam adapter za 5$ i HDD chodzi z pełną prędkością. W napędzie jest chyba sata2 dlatego tam HDD a nie SSD.
  • Odpowiedz
@hobbyt: W ciągu najbliższych dni będę wrzucał tego i7-2670QM + mam do niego to rozbudowane chłodzenie i całą dolną klapę z rozebranego X53SV, który jest podobnym modelem. Tu ta dolna klapa jest o tyle ważna, że ponoć w tym modelu i7 chłodzenie jest większe w standardzie, a cała klapa ma w tym miejscu dość spore wybrzuszenie. Wtedy to właściwie nie będzie się niczym różnić od defaultowej wersji tego laptopa z
  • Odpowiedz
@roninq6: o tym zasilaczu to nie wiedziałem. Gdzie i za ile dorwałeś dolną obudowę i chłodzenie? Ciekawy jestem czy na 120w zasilaczu i z lepszym chłodzeniem będziesz miał lepsze wyniki w testach wydajnościowych.
  • Odpowiedz
@hobbyt: dorwałem za darmo, od znajomego pracującego w serwisie, który dostał X53SV do rozbiórki ( ͡° ͜ʖ ͡°) podobno klapa jest identyczna (jedyna różnica to wybrzuszenie, które robi miejsce na większe chłodzenie - standardowo większe do i7-2670QM) - także w ciągu najbliższych dni się wymieni i zobaczymy jaka będzie różnica. Rozglądam się jeszcze za jakimś zasilaczem 120W, bo wolałbym takowy posiadać skoro standardowo w K53SV taki
  • Odpowiedz