Wpis z mikrobloga

@badtek: pierwszy raz gościa na oczy widzę ale odpowiadając na Twoje pytanie

Serio taki syf nam sprzedają?

Tak, nawet jeszcze większy. Chociażby sól drogowa, za która nikt nie beknął. Ciekawe ile takich numerów było, które nie zostały wykryte.
  • Odpowiedz
@badtek: Myśle że to true tak zawsze jest że zwykłych ludzi najbardziej trują sam to widziałem że po niektórych produktach pryszcze i jakieś inne gówna staram się unikać najtańszych syfów. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Freakz: To weź mu napisz ajk nie jesteś pewny dla mnie to legit bo wiem że często tak jest że syf sprzedają w ładnym opakowaniu i każdy ma twoje zdrowie w dupie że tak powiem sorry możesz się nie zgadzać ale teraz tak wszędzie k---a jest
  • Odpowiedz
@AidsFiesta: No tak działa kapitalizm, liczy sie tylko zysk. Zgoda, że żywność jest kontrolowana zbyt rzadko, ale trudno jest zapewnić odpowiedni poziom kontroli. Taka ludzka mentalność :/
  • Odpowiedz
@Freakz: To jest bardzo smutne mnie to w-----a, sam też wiem że kontrole to k---a są np u mnie w Maku że każdy prawie wie gdy jest, normalnie nic nie marnujemy ale niby powinno sie wywalać jak sie coś po 15 20 mniutach nie sprzeda. czasem coś leży w szufladzie pół dnia np rybka ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@badtek: azotany i azotyny w mięsie oznacza się według normy: PN-EN 12014-3:2006 "Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie zawartości azotanów i/lub azotynów -- Część 3: Spektrometryczne oznaczanie zawartości azotanów i azotynów w produktach mięsnych po enzymatycznej redukcji azotanów do azotynów"

Specjalistą nie jestem, ale od przyrząd nie wygląda na spektrofotometr. Nawet jeśli urządzenie ze zdjęcia poda jakąś wartość to jest to zdecydowanie niemiarodazjny wynik.
  • Odpowiedz
@wyjadamzgarnka: pamiętaj, że każde urządzenie można skalibrowac tak aby wskazywał dowolną wartość.
Nie mówię że w mięsie nie ma przekroczonyxh normy, tylko że metody badania są co najmniej wątpliwe.
  • Odpowiedz
Kalibrujesz sobie samemu- jako część wykonywania badania/metody badawczej (najczęściej znormalizowane). Świadectwo wystawia się przy wzorcowaniu :-)
  • Odpowiedz