Wpis z mikrobloga

#internet #admin #siecikomputerowe #serwerownia #patologiazmiasta

Czemu goście zakładający ludziom internet po domach to takie leniwe dzbany?

Wielokrotnie byłem u znajomych i w różnych firmach, gdzie sieci WiFi są postawione tak, że #!$%@? są 2-3 kanały. Po 4, 5, 10 sieci na jednym kanale. I każdy kolejny zagłusza poprzednie. Oczywiście obowiązkowo na 2,4 GHz. Czy jest na wykopie ktoś, to pracuje np. w #upc #tpsa #orange #vectra #toya i możę mi wytłumaczyć dlaczego jesteście takimi dzbanami?

Ostatnio byłem u kumpla który miał "obiecane" 200 megabitów, a po wifi wyciągał 20 megabitów, na telefonie, kilka metrów od routera(zero ścian). Oczywiście 5 innych sąsiadów siedziało na tym samym kanale. Tak genialnie było wszystko skonfigurowane. (°°
kotnaklawiaturze - #internet #admin #siecikomputerowe #serwerownia #patologiazmiasta ...

źródło: comment_rYFBhLINfu1QDkgphJ80Ch6EFC9IQuKU.jpg

Pobierz
  • 107
  • Odpowiedz
Wiem że mają #!$%@?. I to mnie brzydzi. Nienawidzę wszystkomiwisizmu i bylejakości, gdzie wystarczy ODROBINA myślenia i kilka kliknięć by było dobrze. Albo choć trochę lepiej.

@kotnaklawiaturze: nikt za to medali nie daje, a prędzej zjebe, że marnują czas i potem klient słyszy coś od znajomych i dzwoni zawraca dupę, żeby mu przestawić, bo wolno chodzi. Masówka i #!$%@? na klienta, ciężko się dziwić monterom, bo pewnie ani ich nie szkolą
  • Odpowiedz
@Lenrok572: Wskaż mi firmę w Łodzi i okolicach, która nie zmusza klientów do brania ich urządzenia dostępowego albo że sieć jest postawiona na skrętce i technologicznie wogle było by możliwe ustawienie u klienta od razu jego zwykłego routera. W łodzi są albo światłowody do każdego mieszkania, albo table jak od TV(koncentryczne).
  • Odpowiedz
@kotnaklawiaturze: a wiesz czemu #!$%@? się nie ustawia nic ? Bo ten #!$%@? klient, wielki Pan co płaci 50zł miesięcznie raz mu coś ustawisz, a potem będzie dzwonił codziennie, bo Pan technik ostatnio kanały stroił, niech przyjdzie raz jeszcze bo sąsiad kanały poprzestawiał, proszę przestawić, jak już ruszał wcześniej to nic mu się nie stanie jak ustawi raz jeszcze, a najlepiej za darmo żeby przyjechał i naprawił. Stary #!$%@? nie tylka
  • Odpowiedz
@Lenrok572: masz absolutnie rację. Zgadzam się. Tylko ilu ludzi ma tak zrobione sieci w domu? 5%? Mniej? Ludzie dostają te chinourządzenia i tak się zyje w chlewie obsranym gównem, bo nikt nikogo nie edukuje. "Pan od internetu" nawet nie doradzi, bo ma #!$%@?. O tym mówię.
  • Odpowiedz
@kotnaklawiaturze: co ty w ogóle #!$%@? za głupoty ? Jakiej kontroli nad urządzeniami dostępowymi ? Operator dostarcza usługę to jednego routera gdzie po jednej stronie jest sieć WAN z adresacją operatorską, na nim odbywa się routing i dalej przechodzi w LAN klienta i co on sobie tam powstawia to już mnie nie interesuje co tam jest wpięte. O ile korzysta z internetu zgodnie z prawem i regulaminem to nie będę się
  • Odpowiedz
@kotnaklawiaturze: Pan od internetu ma zamontować internet, a potem zamontować internet gdzie indziej itd itd a nie bawić się w doradzanie. Zrozumcie #!$%@? w tym chlewie obsranym gównem, że za to się płaci jak chcesz mieć dobrze sieć ogarniętą w domu. Pan co podpina prąd z Tauronu też wam gniazdka będzie robił za darmo ? Umów się z takim i mu zapłać jak chcesz coś mieć dobrze.
  • Odpowiedz
@kotnaklawiaturze: lepiej współpracować poważnymi firmami i świadczyć im usługi, niż #!$%@?ć się z januszami co by chcieli wszystko za darmo, kiedyś zrozumiesz - to jest biznes, a nie wolontariat
  • Odpowiedz