Wpis z mikrobloga

Minął właśnie pierwszy tydzień mojej pracy jako operator maszyn budowlanych!

Mirki, typowy programista here. Zawsze chciałem pojeździć koparką, bo podoba mi się wspomaganie drobnego ciała ludzkiego przemysłem ciężkim -- lubię SF i ekonomię. Nigdy się nie "opłacało" szkolić na koparkę, zawsze był jakiś lepszy biznes.
W tym roku powiedziałem: dosyć! Nie będzie mną rządził pieniądz. Tzn będzie, ale mogę zrobić sobie chwilę przerwy( ͡ ͜ʖ ͡).

Kilka tygodni później mam papiery na koparko-ładowarkę, w 3 dni znalazłem pracę na budowie. Celowo zażądałem pensji minimalnej, żeby mieć lewar nad skąpym pracodawcą. Wprawdzie na dojazdy ledwo starcza (12 zł / h), ale dzięki najniższej stawce ze wszystkich pracowników dostałem elastyczność jakiej nigdy nie chcieli mi dać jako programiście.

Robię na pół etatu, jak zawsze marzyłem. Wchodzę i wychodzę z roboty kiedy chcę:)
Miałem tam być tylko kilka dni, ale teraz to mam poczucie misji i posiedzę dłużej.

Przy okazji polecam karierę. Masz słabą pracę za marne grosze, a grałeś kiedyś w gry komputerowe? Zachęcam do rozważenia maszyn budowlanych. Normalni operatorzy biorą nawet 30 zł / h na rękę, a praca jest lekka i przyjemna.

#wroclaw #praca #budownictwo
WolnoscRownoscBraterstwo - Minął właśnie pierwszy tydzień mojej pracy jako operator m...

źródło: comment_whIn8g9zEjbyfULGO8pxlv639IavpIyZ.jpg

Pobierz
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 73
@WolnoscRownoscBraterstwo: 12 zł/h ( ͡° ʖ̯ ͡°) weź chłopie nie psuj branży ludziom bo za tyle to pewnie świeży Ukrainiec by nawet tego nie robił. 20 zł to jest minimum na start na tego typu maszynach koparki/dźwigi, porażka trochę. 12 zł to ma moja siostra w małym mieście stając za kasa i sprzedać bułki, praca niewymagajaca żadnych uprawnień ani większej odpowiedzialności aby na koniec dnia zgadzało
  • Odpowiedz
@WolnoscRownoscBraterstwo: Jak spełniasz swoje marzenia to gratulacje, ale śmierdzi bejtem. Nie uwierzę, że znalazłeś pracę w trzy dni po kursie xD I do tego na pół etatu, gdzie chyba na większości budów robią po 10-12 godzin. Przecież ci pracownicy co są na zdjęciu toż to prawie samobójcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do zarobków, to różnie to bywa ale nie jest tak różowo, nieraz w Biedronce więcej zarobią.

praca jest lekka i przyjemna.

Nie jest taka lekka i przyjemna. Jak robisz cztery godziny to możesz tak odczuwać z początku. Zobaczymy co powiesz, jak Ci przyjdzie siedzieć dniówkę w trzydziestostopniowym upale bez
  • Odpowiedz
@moonamur: ja to z miejsca traktuje jako zwykłe p---------e, 90% tego typu postów to kłamstwo. Większość tu to gówniarze, z gilem pod nosem zaraz po studiach lub w trakcie, a ton z jakim piszą o sprawdzaniu się w "prostych zawodach" plebsu, jakby byli w zarządzie microsoftu, albo w nasa. Niczym Jeff Bezoz, który na jeden dzień przebiera się za fizola i idzie na magazyn amazonu między "zwykłych" ludzi. W przypadku
  • Odpowiedz
@Cmee_ ludzie na budowie to taki rozstrzal, że nie ogarniesz dopóki nie popracujesz xD pracowałem już w paru nasty miejscach na budowie i zawsze znajdzie się jakiś miecio, który pije, jakiś rozwodnik, jakiś mędrzec i śmieszek, czasem wszystko w jednym xD no ale klimat na budowie jest nie powtarzalny ogólnie xd jedyne miejsce gdzie idziesz sobie a tu setki Ci lecą z rusztowania xD
  • Odpowiedz