@Maniushka: Grałem i na takich i na takich zasadach, choć częściej ze zginaniem. Najlepiej przed graniem ustalić takie szczegóły, żeby potem nie było...
@Maniushka: "Statki ustawiane są w pionie lub poziomie, w taki sposób, aby nie stykały się one ze sobą ani bokami, ani rogami." Cytat z zasad z gry z wikipedii. Nie wolno - masz wybór - albo pion, albo poziom. Nie dwa naraz, to zbyt ułatwia grę zaznaczającemu w ten sposób.
@Maniushka: A widziałś kiedyś zagięty statek? Możesz zobaczyć nawet, że w oryginalnym wydaniu gry w statki "Battleships" firmy Milton-Bradley (która jest uznawana na pierwszą firmę sprzedającą tę grę), statki były właśnie proste https://www.youtube.com/watch?v=cVoFeg4fxGo
"Another variant allows multiple players and allow different shapes for the ships as long as each square of a ship touches at least one other square of that ship."
A czy się zgina czy się nie zgina - jakie to ma znaczenie? To tylko głupia gra... Jak walczysz z kosmitami w Mass Effect to też się irytujesz, że przecież nie ma kosmitów?
@Maniushka: lotniskowce są duże i można by im przybudówkę z boku dorobić, tylko że ja miałem statki z lotniskowcem i zajmował taki 5 kwadracików prosto, bez zagięć.
Dodatkowo jedna reguła mówi, że nie mogą się ze sobą stykać.
@Hedage: No jasne, ze nie XD. Ale klasycznie się nie zginają i takie rzeczy ustala się przed grą, bo granie w drugi, upośledzony wariant ułatwia grę zginającemu.
@Maniushka: k---a no ja też jak pierwszy raz graliśmy to mi wyskoczyła z takimi statkami poskręcanymi i się kłóciła, że można. Od tamtej pory nie gramy ( ͡°ʖ̯͡°)
Po prawie 14 latach życia w Krakowie wyjeżdżam sobie właśnie do Szczecina (gdzie m.in. będę mógł już otwarcie wyjść na dwór, w tym nad morze haha). Rzućcie ze dwa plusiki na dobry początek (。◕‿‿◕。)
Mój #niebieskipasek sie ze mnie śmieje, że zginam statki w grze okręty.
I jak tu z nim normalnie grać jak twierdzi, ze tak nie wolno????
Wykopki co sądzą? Wolno czy nie wolno?
Pic rel
#logikarozowychpaskow #grybezpradu #pytanie
źródło: comment_kb3LOamVs1Yd0mWeQckG9M77bLTTVp0O.jpg
PobierzZginanie statków
Komentarz usunięty przez autora
Cytat z zasad z gry z wikipedii. Nie wolno - masz wybór - albo pion, albo poziom. Nie dwa naraz, to zbyt ułatwia grę zaznaczającemu w ten sposób.
Oszustka się znalazła
źródło: comment_uGxDnCgilgxNisC26ZOPy6MrVQHE6lky.jpg
Pobierz"Another variant allows multiple players and allow different shapes for the ships as long as each square of a ship touches at least one other square of that ship."
https://en.wikipedia.org/wiki/Battleship_(game)
A czy się zgina czy się nie zgina - jakie to ma znaczenie? To tylko głupia gra... Jak walczysz z kosmitami w Mass Effect to też się irytujesz, że przecież nie ma kosmitów?
Dodatkowo jedna reguła mówi, że nie mogą się ze sobą stykać.