Wpis z mikrobloga

Uczę się już jakiś czas pythona i dopiero teraz wpadłem na a jakże genialny pomysł przejrzenia ofert pracy i sprawdzenia jak w ogóle ten rynek pracy wygląda. W związku z tym co zobaczyłem, naszła mnie taka dość istotna refleksja: czy sam python wystarczy żeby podłapać jakąś pracę jako junior developer?

I czy python to dobry wybór na język do tworzenia aplikacji? I czy w ogóle to dobry wybór? XD. Chciałbym być front albo back end developerem. Może ktoś ma jakieś sprawdzone strony ze wskazówkami ewentualnie czy ktoś znający rynek mógłby mnie troszkę nakierować?

Samo zdobycie wiedzy to nie problem, fajnych źródeł jest ogrom i mam tego aż za dużo, ale chciałbym uczyć się jak najefektywniej i dopasować do rynku.
#python #naukaprogramowania #programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I czy python to dobry wybór na język do tworzenia aplikacji? I czy w ogóle to dobry wybór? XD.

@deziom: odpowiedz brzmi - to zależy.

Skoro źródła masz to co wiecej ci potrzebam? Jezyka nikt za ciebie nie wybierze, sam musisz sprawdzić w czym ci sie wygodnie pisze. A dopasowanie do rynku to tez nie trudno ogarnąć - przejrzyj oferty pracy na python devow ukierunkowanych na pisanie aplikacji webowych i
  • Odpowiedz
czy sam python wystarczy żeby podłapać jakąś pracę jako junior developer

@deziom: tak, oczywiście najważnejsze co musisz pokazać rekrutując się na juniora to że umiesz się uczyć czyli napisz jakieś kilka projektów na githuba i umiej o nich mówić

czy python to dobry wybór na język do tworzenia
  • Odpowiedz
@deziom: Jak wyżej: jeśli chcesz frontu - to nie python. Jeśli chcesz backend - poza językiem musisz ogarnąć jednak coś wiecej. Git, framework (django/flask), rest (drf) to coś z gatunku must have. Zwlaszcza, że opanowanie prostej aplikacji django wymusi na Tobie poznawanie kolejnych kwestii.

(na ten moment to już i junior testerów pytają o gita ;) )
  • Odpowiedz
@venomik: @sweet_dream99: @GlenPL: @dzejro:

Załóżmy, że ogarnę w zadowalającym stopniu django/flaska, drf, gita i podstawy postgresa i dockera. Czy znajomość kolejnego języka w jakimś stopniu (domyślam, się że warto znać xD) np. javascript to must have? Czy raczej programiści skupiają się w znacznej mierze tylko na jednym języku?
  • Odpowiedz
@deziom: nie, na juniora 1 język to aż nadto, i tak jednego języka w pełni się przed pierwszą robotą nie nauczysz xD jak bedzie potrzeba to się douczysz w trakcie pracy

n-----------e 10 języków i żadnego porządnie to jest chyba błąd juniorów numer 1
  • Odpowiedz
@deziom:
Jeśli pytasz do pracy juniora - nie. Nie. NIE.
Najgorszym grzechem osób zaczynających jest łapanie kilku srok za ogon. Jeśli ogarniesz w stopniu zadowalającym gita, język i framework to dostaniesz pracę od ręki. Jeśli nie - to tylko Ci się wydaje, że to poziom zadowalający.
Ogarnij biblioteki związane z czasem, losowaniem, ogarnij odpowiednie formatowanie tekstu. KONIECZNIE ogarnij pep-8 na każdym poziomie, którego używasz. Naucz się tego tak, żeby automatycznie
  • Odpowiedz