Wpis z mikrobloga

https://wiadomosci.wp.pl/psl-i-kukiz15-coraz-blizej-siebie-porozumienie-w-kluczowych-dziedzinach-6404966649767553a

Jaka byłaby różnica, gdyby w Polsce byly ukochane JOWy Kukiza? Ano taka, ze #kukiz musialby sie teraz ugadywać z PIS i PO, bo zadne inne formacje nie mialyby nawet minimalnych szans, zeby wejść do sejmu. Ale nie mamy JOWów, więc może się ugadywać z PSLem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szanse #korwin na dostanie się do sejmu rosną.

#4konserwy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaka byłaby różnica, gdyby w Polsce byly ukochane JOWy Kukiza? Ano taka, ze #kukiz musialby sie teraz ugadywać z PIS i PO, bo zadne inne formacje nie mialyby nawet minimalnych szans, zeby wejść do sejmu.

@Freza: chyba nie masz za bardzo pojęcia o czym piszesz xD
  • Odpowiedz
@musztym: no chyba raczej mam. Ok... przy JOWach Kukiz wszedlby do sejmu, bo jest znany, ale tylko on. Nikogo innego by już nie wprowadził. Nie bylby w stanie miec jakiegokolwiek zaplecza politycznego, więc bylby bez znaczenia.
  • Odpowiedz
  • 1
@Freza Nie kumam. Przy JOWach z mojego okręgu wyborczego wszedłby ktoś z mojego osiedla, kogo znam i kojarzę, a nie ktoś z POPiSu. Poza tym jakby przeszły JOWy to wcześniej z pewnością przeszłaby możliwość odwołania posła jeżeli nie spełniałby naszych (tj. wyborców) oczekiwań.
  • Odpowiedz
@kub493: zobacz sobie jak wygląda polski senat (tu sa JOWy). 88% to POPIS. Zobacz sobie jak wygląda sytuacja w USA, zobacz jak w UK. Jak myslisz? Czemu w USA mowi się wyłącznie o dwoch partiach? Zresztą jak to z Twojego osiedla? To ile Ty bys chcial mieć posłów w Polsce? tyle, co jest osiedli?

wcześniej z pewnością przeszłaby możliwość odwołania posła jeżeli nie spełniałby naszych (tj. wyborców) oczekiwań.

Skad taka
  • Odpowiedz
  • 0
@Freza JOWy o których mówi Kukiz to nie tylko ta konkretna jedna zmiana. Oni mają na myśli cały szereg zmian, który miałyby właśnie odbetonować scenę polityczną, tak jak np. zlikwidować finansowanie partii z budżetu. Dodatkowo chcą zwiększyć kontrolę obywatela nad posłem. Wtedy serio by się dwa razy każdy zastanowił co obiecuje. A co do samych obietnic... Społeczeństwo się zmienia. Nasze pokolenie, które rozumie podstawy ekonomii musi stać się większością, a to
  • Odpowiedz