Aktywne Wpisy

Czemu nikt nie mowi o tej Pani? Aleksandra Uznańska-Wiśniewska. Córka milionera dewelopera (skazanego korupcje) wjechała do Sejmu w ostatnich wyborach na ładnej buźce. Tatuś zasponsorował kampanie gdzie cała Łódź była oklejona i wspierana przez urząd miasta Łodzi i samą prezydent. No cóż deweloperuchy mogą więcej. Ciekawe tam musza zakulisowe działania
#nieruchomosci #deweloperuch
#nieruchomosci #deweloperuch
źródło: aleksandra
Pobierz
Johnny007pl +145

object aaa = new object();aaa = new string("aaa222");
Console.WriteLine(aaa.GetType());
Konsola wyświetli informację o tym, że "aaa" to string, jednak VS uznaje to za object, przez co przy wpisaniu "aaa." podpowiada metody dla object, a nie stringa. Da się to zmienić? Jak sam sobie wpiszę np
aaa.Trim();, to pokazuje mi że to błąd. Chodzi mi o możliwość żeby VS sam wykrywał takie rzeczy, bez rzutowania. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale używam VS 2019 Preview. Według strony MS to zawsze działaDerived d = new Derived();Base b = d; // Always OK.
Jednak denerwuje mnie że w takiej sytuacji nie mogę korzystać z metod Derived, choć typ tego objektu to właśnie Derived.
#csharp #naukaprogramowania #visualstudio
// edit: ok sorry nie doczytałem wszystkiego xD o widzę nie tylko ja xD
@Paitius: Bo to przykład mający pokazać o co mi chodzi.
Mam metodę która zwraca interfejs IBuilder, który implementują różne IConcreteBuildery, które są implementowane już przez jakieś konkretne klasy ConreteBuilder (np UserBuilder) i nie wiem jak się dobrać do tych IConcreteBuilderów, liczyłem że będę mógł używać jednej generycznej metody która będzie mi zwracać odpowiedni builder na podstawie T (np
var concreteBuilder = _builder.GetBuilder();,Komentarz usunięty przez autora
@Goglez: możesz sobie taką napisać, nawet jako ExtensionMethod, to będzie ładnie wyglądało. Poza tym, te "różne" buildery mogą implementować przecież jeden wspólny interfejs.
var builder = GetBuilder();zmienna builder będzie UserBuilderem (czy też IUserBuilderem); chyba że źle Cie zrozumiałem, to będę wdzięczny za przykład, co jest możliwe bo nie wiem w jaki sposób ExtensionMethod miałoby mi pomóc w tymswitch (Type.GetTypeCode(typeof(T)))
{
case
@piepies: Która co zwraca? To z tym mam problem, jedna metoda, która zwraca różne implementacje jednego interfejsu. Zwraca to co chcę, ale opakowane w typ bazowy, który nie ma wszystkich metod które chce.
A jeśli wszystkie buildery mają różne metody to już w trakcie pisania kodu i tak musisz wiedzieć co konkretnie budujesz i właściwie generyczne podejście nie jest potrzebne ani możliwe, zamiast GetBuilder wystarczy GetUserBuilder.
Ale nie wiem jaką dokładnie masz