Wpis z mikrobloga

No więc nie jestem w stanie podciągnąć się na drążku ani razu. ( ͡° ʖ̯ ͡°) I chcę coś w tym kierunku poczynić. Póki co to jestem w stanie wisieć sobie swobodnie ~1min ze ściągniętymi łopatkami.

Na siłce mam do dyspozycji maszynę do podciągania ze wspomaganiem. Jak na niej progresować?
W sieci znalazłem opcje:
-2 serie po 8-12 powtórzeń
-3 serie do braku sił, jak zrobię co najmniej 15 powtórzeń odejmuję ciężar wspomagania
-5 rozgrzewkowych + 3 serie po 5 powtórzeń (jak w ćwiczeniach programu Starting Strenght)

Proszę o podpowiedź jak do tego podejść.
#silownia #kalistenika
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JezelyPanPozwoly: jeśli masz jakiegoś kumpla, który by z Tobą ćwiczył, to może stanąć za Tobą i lekko unosić Ci nogi zgięte w kolanach. Wystarczy, że lekko zacznie je unosić a Ty już powinieneś dać radę zrobić jedno lub kilka podciągnięć.
  • Odpowiedz
@JezelyPanPozwoly: poza tym jak masz nogi wyciągnięte do przodu pod kątem powiedzmy 30 stopni to od razu najszerszy pracuje właściwie przez odpowiednie ułożenie kręgosłupa lędźwiowego. podciągając się na maszynie albo na drążku z ugiętymi nogami najszerszy nie pracuje tak jak powienien (trener mi mówił kiedyś, rozciągnięcie czy aktywacja mięśnia nie jest tak dobra jak z nogami z przodu)
  • Odpowiedz