Wpis z mikrobloga

#it #programowanie #praca
Jak wygląda praca programisty z waszego punktu widzenia? Pytam bardziej z ciekawości, uczę się przez wakacje Pythona, bardziej dla poszerzenia wiedzy w temacie niżeli chęci zostania programistą w przyszłości. Nie ciekawi mnie to jednak, spodziewałem się czegoś dużo ciekawszego i bardziej kreatywnego - czy w zawodzie programisty projekty są już ciekawsze czy to dalej w znacznej części klepanie kodu, tyle co na wyższych stopniach zaawansowania?
  • 4
@Kriegs tak jak powyżej - w jednej firmie będziesz ciągany po spotkaniach przez sporą część czasu, a w drugiej dostaniesz dostęp do systemu zgłoszeń, bierzesz jakieś z listy i jedziesz z koksem, a jak je skończysz i oddasz do oceny to bierzesz następne i tak w kółko.

Na swoim przykładzie - starej firmie oprócz bycia programistą dodatkowo zajmowałem się serwerami Linux, aczkolwiek przeważnie od tego są dedykowane zespoły, wszystko zależy od specyfiki
@Kriegs: 80% gadania, rozmów, meetingów, piłkarzyków 20% kodowania. Generalnie im jesteś wyżej tym mniej kodujesz, z perspektywy juniora może być sporo poprawiania bugów, mało rozmów itd. ale taki senior mało już koduje