Wpis z mikrobloga

#patologiazewsi #wroclaw #policja

Nie pozdrawiam dwóch patusów, którzy dzisiaj przy tankowaniu gazu na stacji usiłowali wyciągnąć ode mnie trochę pieniędzy grożąc śmiercią. Udało mi się ich zniechęcić. Poszli do innego człowieka, który dosyć szybko się poddał i coś im dał.

Szybki telefon na 112 i zgłoszenie do kierownika stacji. Bez efektu. Po powrocie do domu i rozmowie zdecydowałem się złożyć zawiadomienie o usiłowaniu popełnienia rozboju. Wizyta na komisariacie, zgłoszenie do protokołu. Pan Policjant chciał "zrobić notatkę", ale ominąłem jego zarzutkę. Pełne zgłoszenie, ma być w statystykach :)
Wracając z zeznań postanowiłem podjechać na stację obejrzeć jeszcze monitoring (nie pokazują). Wjeżdżając na teren aż się zdziwiłem: bezmózgi wróciły się wylegiwać pod krzakiem.

Kolejny szybki telefon na 112, wysyłają patrol. Patusy wstają i odchodzą. Spacer za nimi. Przy każdym skrzyżowaniu telefon na 112 i aktualizacja pozycji GPS. Wreszcie kontakt ze strony patrolu, aktualne koordynaty i 4 funkcjonariuszy sprawnie spina nadgarstki dwóch żołnierzy niepodległej.

Ten co mi groził łaził w koszulce z wielkim logiem Polski Walczącej na piersi. Dzięki, bez tego mógłbym Cię przeoczyć :)

Liczę na choćby jakiegoś kuratora, czy zawiasy. To nasza lokalna stacja benzynowa, odbieram tam Paczkomat, jeździ tam moja partnerka. Ma być porządek.

Widzisz patologie? Reaguj. Zgłaszaj, interesuj się. Nie odwracaj wzroku, gdy zaczepiają innych. Nie dawaj 5 zł na odczepnego. To Twoje miasto, a nie patologii. Policja wstanie i Ci pomoże, wystarczy poprosić.
  • 170
Po prostu obrona konieczna musi być naprawdę obroną i kończyć się jak gościu nie tworzy zagrożenia (czasem ciężko to odgraniczyć w ferworze walki tak samo, jak aptekarski sąd na spokojnie wiele miesięcy później) Wg mnie lepiej jest odstraszyć napastnika bez wywoływania u niego obrażeń, bo co mi z tego, że mnie sąd uniewinni, jak to będzie trwało 6 lat, pieniądze i nerwy. Chyba lepiej dwa razy w powietrze, zgłoszenie na 112 i
@WolnoscRownoscBraterstwo:

Żeby to się udało, musielibyśmy jako społeczeństwo tego zażądać. Niestety, dla ludzi codzienne funkcjonowanie państwa: służb, ochrony zdrowia, edukacja, budowanie infrastruktury itp, są mniej istotne niż wirtualny temat aborcji, lgbt czy innego rodzaju zapychacz telewizyjny. Politycy mogliby zrobić porządek z patologią, to nie jest trudne. Niestety, wyborcy tego nie oczekują. Może mówią, że oczekują, ale głosują na podstawie ww. bzdur niż rzeczowych postulatów.

O to to! Tego nam dokładnie potrzeba,
@WolnoscRownoscBraterstwo nie uniewinnione, tylko postępowania zostały umorzone - obrona konieczna to okoliczność kontratypowa, wyłącza bezprawność czynu - nie uchyla winy. Ma to dosyć istotne znaczenie, szczególnie w odniesieniu do społecznego postrzegania obrony koniecznej, która jest bowiem działaniem prawnym i legalnym.

Ad rem, bardzo dobrze zrobiłeś! Patologię trzeba zwalczać u podstaw, a prawo do posiadania broni powinno być szerzej dostępne, właśnie dla takiego komfortu psychicznego, jaki masz, myśląc o ew. zemście ze strony
@WolnoscRownoscBraterstwo "Policja wstanie i Ci pomoże, wystarczy poprosić." No dokładnie. Przy czym "poprosić" w tym miejscu miało oznaczać "być upierdliwym jak wrzód bo inaczej zleją Cię moczem ciepłym", czego, well, sam dałeś przykład w historii xD