Aktywne Wpisy

mk321 +6

Dobry_Gospodarz +267
Patrzę z okna na rzekę. Z budynku który był zalany do drugiego piętra w 97. Na szczęście jestem na trzecim.
To nie #wroclaw tylko mała mieścina blisko czeskiej granicy. Lokalsi cały czas na telefonach, samochody poprzestawiane na parkingi na wzgórzach, z dala od rzeki.
Jeśli gdzieś będzie sytuacja krytyczna będą po mnie dzwonić i pojadę pomóc, trzymajcie kciuki żebym ja nie musiał dzwonić, że pomoc potrzebna jest u mnie
#
To nie #wroclaw tylko mała mieścina blisko czeskiej granicy. Lokalsi cały czas na telefonach, samochody poprzestawiane na parkingi na wzgórzach, z dala od rzeki.
Jeśli gdzieś będzie sytuacja krytyczna będą po mnie dzwonić i pojadę pomóc, trzymajcie kciuki żebym ja nie musiał dzwonić, że pomoc potrzebna jest u mnie
#

https://sciencing.com/do-currents-affect-weather-climate-7735765.html
vs.
#oze #klimat #energetyka
Kto wygra? W przyrodzie energia nie ginie, tylko zmienia swoją formę.
Co się stanie, jeżeli postawimy farmę elektrowni wiatrowych lub zbiór elektrowni na prądy oceaniczne/morskie?
Posługując się zasadami działania przyrody "na chłopski rozum", to prądy obniżą swoje natężenie w regionach o większym oporze i przyspieszą w regionach bez owych farm, ale sumarycznie będą wytracać swoją energię o tyle ile wyjdzie z konwersji na energię elektryczną oraz jakiś strat przez zmianę kierunku.
Czyli zmienią dotychczasowy porządek klimatyczny w lokalnych regionach. Czyż nie?
#kiciochpyta
@patrolez: tak, tak jak lasy czy miejskie budynki.