Wpis z mikrobloga

Siema. Tak myślę sobie że fajnie byłoby powymieniac rzeczy z których możemy być jako Polacy dumni. Nie mam na myśli jakiś górnolotnych bitew itp.
Raczej jeśli chodzi np. o tenaty wojenne odwagę, determinację zwykłych ludzi.
Bardziej mam na myśli zwykłe niezwykle rzeczy którymi możemy się pochwalić. Zacznę:
- Odbudowa Warszawy. Nie wiem czy to ewenement w Europie żeby ludzie sami z siebie byli wstanie zacząć odbudowę miasta. Nikt ich nie zmusił (może potem komuniści), sami chcieli bo to miasto kochali. Ale pomagali nie tylko Warszawiacy. Ludzie z całego kraju
- Samoczynna pomoc zwykłych ludzi po powodzi 1997 roku. Ludzie sami się zbierali, zbierali rzeczy i byli wstanie pojechać setki kilometrów żeby komuś obcemu pomóc.

Taguje #neuropa #4konserwy bo to nie ma podziału na politykę. Dotyczy wszystkich.
Więc zachęcam do wymienia rzeczy z których wy jesteście dumni
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dobrepicko: Konfederacja warszawska, kanał Augustowski, przedwojenna szkoła neurologii (Flatau, Goldflam, Brudziński, Babiński, Fajersztajn, Mackiewicz)
  • Odpowiedz
@dobrepicko: to może taka piąteczka
1) Okrągły Stół - środowiska PiSowskie mogą sobie siać wokół całego tematu czarną propagandę, a tak naprawdę ten deal to jedno z największych osiągnięć politycznych w historii Europy, bo był ogromnym tąpnięciem w całym bloku, a w dodatku bezkrwawym;
2) przemysł stoczniowy, który wbrew propagandzie tych samych środowisk, jest w światowej czołówce;
3) kibice siatkarscy - ja najbardziej lubię piłkę nożną, ale na gale nie
  • Odpowiedz
@dobrepicko transformacja ustrojowa sprzed 30 lat przeprowadzona w pokojowy sposób, 30 lat stałego rozwoju gospodarczego, nieutracenie polskości podczas zaborów za sprawą twórców na emigracji, a później także pozytywistom, WOŚP, bardzo spory wkład w naukę i sztukę dla całej ludzkości (m.in. szkoła lwowska, Skłodowska-Curie, Funk, Hirszfeld, Kopernik, Wolszczan, reżyserzy z Wajdą i Kieślowskim na czele, Beksiński, Łempicka, Gombrowicz, Reymont, Miłosz, Mickiewicz, Zamenhof, Sapkowski, Lem), Euro 2012 (tak, sukces organizacyjny i pokazanie się
  • Odpowiedz
Odbudowa Warszawy. Nie wiem czy to ewenement w Europie żeby ludzie sami z siebie byli wstanie zacząć odbudowę miasta. Nikt ich nie zmusił (może potem komuniści), sami chcieli bo to miasto kochali. Ale pomagali nie tylko Warszawiacy. Ludzie z całego kraju

@dobrepicko: hahaha babcia mi opowiadała, że dzieci były zmuszone przynosić pieniądze do szkoły na odbudowę warszawy. Miałeś jakieś grosze na bułkę i oranżadę? musiałeś oddać na odbudowę warszawy. Moja
  • Odpowiedz