Wpis z mikrobloga

#energetyka #spoleczenstwo #swiadomosc
Przykro mi to czytać i analizować, ale jakoś czuję potrzebę o czymś wspomnieć. W obrazku niżej mamy przykład jak różne opinie mają odzwierciedlenie w głowach wykopowiczów. Pierwszy post pełen błędów i "dziwnych" pomysłów. Można przeliczyć koszt pozyskania energii z różnych źródeł uwzględniając koszty eksploatacji, inwestycji, podatki od co2, czas życia elektrownii itp. Przykładowy link poniżej dla zainteresowanych:

https://energyeducation.ca/encyclopedia/Levelized_cost_of_energy

Prawda jest taka, że węgiel i atom to są jedyny rozsądne rozwiązania na dużą skalę. Mirek, który o tym wspomina dostaje minusy, a mirek, który pisze na tematy, o których nie ma pojęcia pisząc ładne hasełka dostaje sporo plusów. Wiara w magiczną moc dofinansowań z Unii i regulacji miała by nas zbawić przed prawami fizyki i rynku. Sytuacja ta przypomina pakowanie astronomicznych kwot w ratowanie życia osób nieuleczenie chorych. Ładnie to wygląda w filmie, ale w praktyce nie ma to racji bytu. Fotowoltaika i OZE są ciekawe i niech się dalej rozwijają, ale nie są obecnie cudownym remedium na nasze problemy. Nie wprawia w dobry humor wiedza, że opinia społeczna ma taką moc i tyle od niej zależy (bo dlaczego ludzie protestuja przed elektrowniami atomowymi?), a do tego chyba sugeruje się tym co się przewinie przez papkę medialno-kulturalną. Myślcie samodzielnie nie bądźcie owcami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
progressive - #energetyka #spoleczenstwo #swiadomosc
Przykro mi to czytać i analizow...

źródło: comment_jc5xJJvCclMf5NLEcE1vpNZsnyrBw6ZJ.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@progressive: typie, ale budowanie elektrowni węglowej czy jądrowej do zaspokajania szczytów mocy to idiotyzm. I o tym co lato dyskutujemy - o problemie gwałtownie rosnącego poboru mocy w szczycie porannym (~13). W szczycie cena na giełdzie jest zazwyczaj droższa, szczyt trwa krótko więc ciężko odpalać elektrownie do tego celu etc.

I wiec co się okazuje? Ze fotowoltaika działa na letni szczyt poranny jak trzeba - pic rel prosto z Czech.
babisuk - @progressive: typie, ale budowanie elektrowni węglowej czy jądrowej do zasp...

źródło: comment_ChUweP33fI7lg0HXwDsxrga6thzuqsEf.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@babisuk: W zasadzie to się nie zastanawiałem nad problemami z nagłymi skokami, jednak fajnie by było poczytać o rożnych rozwiązaniach i móc porównać, które ekonomicznie się najbardziej jest najlepsze. Chodzi mi o to, żeby nie ulegać emocjom i modzie tylko opierać się na wyliczeniach i przewidywaniach. Tak jak u mnie w mieście kiedyś wybudowana elektrownie na gaz, bo miał być tani gaz z Rosji i teraz raz sobie działa, a
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@progressive: budowa autostrady to nie jest skomplikowana sprawa pod względem technicznym. A popatrz co się działo. Ile firm padło. A ty chcesz budować EA.
Druga sprawa to że w tym momencie jest tak dobrze to efekt masowej produkcji.
Pierwsze kompy były tak drogie bo był jeden dwa. Dzisiaj w ręce ma każdy komputer któego moc obliczeniowa jest większa niż stacjonarnki 10 lat temu.
Każda EA przekroczyła swój budżet czasowy i
  • Odpowiedz
@progressive: do tego pisanie o Japonii która buduje elektorwnie węglowe i nie opiera się o OZE - no iks de.

Japonia jest na 3 na świecie miejscu jeśli chodzi o moc zainstalowanych mocy w PV - za Chinami i USA. [[#]](https://www.irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2019/Mar/IRENA_RE_Capacity_Statistics_2019.pdf)

Do tego wycofuje się z tych węglowych planów i chce je ograniczać do minimum - do tego stopnia, że dotyka to Australijski sektor węglowy. [[##]](https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/18/energy-analysts-forecast-the-end-of-coal-in-asia-as-japanese-investors-back-renewables)

Gdyby nie
  • Odpowiedz
Tak jak u mnie w mieście kiedyś wybudowana elektrownie na gaz, bo miał być tani gaz z Rosji i teraz raz sobie działa, a raz nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@progressive: co to za miasto?

Obecnie gaz jest tani jak nie był od dawna.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: nie mowie, ze teraz czy w ogole, ale na pewno sie warto nad tym zastanowic i poczekac na dobra okazje (nie ma sensu stawiac nowej elektrowni, jesli mamy elektrownie, gdzie bloki jeszcze pociagna wiele lat)
  • Odpowiedz
@progressive: Dokładnie. Mam identyczne zdanie. Dodam jeszcze że mimo iż daleko mi do foliarstwa to cała ta anty-węglowa kampania nie jest przypadkowa. Cała burza wokół węgla w Polsce rozkręciła się hardo w ciągu dwóch lat. Zaczęto od nadawania 24/7 o smogu i zanieczyszczonym powietrzu (które było od zawsze i 50 lat temu było 10x gorsze, ale komuś zależało żeby nagle wywołać w ludziach panike na tym punkcie). Zresztą ten smog
  • Odpowiedz
Można przeliczyć koszt pozyskania energii z różnych źródeł uwzględniając koszty eksploatacji, inwestycji, podatki od co2, czas życia elektrownii itp. Przykładowy link poniżej dla zainteresowanych:

https://energyeducation.ca/encyclopedia/Levelized_cost_of_energy

@progressive: link jest taki 3/10 - bo z ktorego roku i jakiego źródla sa te dane?
Angielska wiki daje dużo lepszy przegląd badań, wyników i odnośników do
  • Odpowiedz
@babisuk: zgadzam sie, ze o tym co wspominasz czyli do na przyklad problemu z szczytowoscia w lecie to jest dobre rozwiazanie (nawet nie mialem pojecia o takim problemie), chodzi mi o to, ze sa ludzie, ktorzy mysla, ze moglibysmy rezygnowac z wegla na rzecz fotowoltaiki i ogolnie zamknac elektrownie weglowe i jechac na OZE bo znam nie jedna osobe, ktora tak mysli. Zazwyczaj sa to ludzie co nie znaja prawa
  • Odpowiedz
  • 1
@Sl_w_k_1: gdyby przyjąć waszą retorykę o tanim węglu i prostych technologiach jego spalania, a następnie zaimplementować ja do elektrowni jądrowej to też byłoby tanio. Olbrzymie koszty elektrowni jądrowej biorą się w dużej mierze z wymogów bezpieczeństwa.
Poza tym przy porównaniu kosztów cyklu życia wszystkie takie dzbany podają czas życia elektrowni jądrowej zgodnie z planem np. 60 lat. A wskaż mi elektrownię węglową, która po okresie planowanej eksploatacji została zamknięta. Albo
  • Odpowiedz
chodzi mi o to, ze sa ludzie, ktorzy mysla, ze

@progressive: może i są, ale wątek z którego wziąłeś komentarz i treść tego komentarza zupełnie na to nie wskazują. Mówią o niemal corocznych konkretnych problemach w konkretnej porze roku w konkretnych warunkach pogodowych - które występują mimo tego, że mamy 80% systemu na węglu. Sugerowanie - więcej węgla - nie wydaje się tutaj najbardziej sensowne.

Komentarz nr 2 nad którego
  • Odpowiedz
@babisuk: 40+, gdzie mowa jest o tym, ze klimatyzacja powoduje, ze w lato mamy wieksze zuuzycie e.e., no prosze... z 15 komentarzy, gdzie nikt nie zauwazyl, ze cos jest nie tak i na pewno wszyscy o tym wiedzieli, nie chce mi sie w to wierzyc. Bardziej wierze, w to, ze czesc ludzi przeczytala w roznych zrodlach o tym ze to dobre rozwiazanie, czesc ludzi powie, ze naturalne to dobre, a
  • Odpowiedz
@raFFcio: idę do sklepu kupuje auto. Zarąbista promocja 50kzł za BMW serii 6.
Biore. Tylko wyjechać nie mogę bo :
bo trzeba jeszcze dokupić :

system bezpieczeństwa ABC
system
  • Odpowiedz
  • 0
@Sl_w_k_1: nałóż te dane wymogi na węglowe i wtedy dodawaj, to raz.
Nie w każdej dziedzinie możliwe jest rozdrobnienie. Porównujesz rzeczy, których porównać się nie da.
Ale zapomnijmy o tym na chwilę - w jakie źródła chciałbyś inwestować w takim razie?
  • Odpowiedz