Wpis z mikrobloga

Ej #studbaza szczególnie wyższe roczniki/drugi stopień, jak piszecie do prowadzących do zawsze formułka "szanony panie profesor" itp? Bo na zajęciach traktują nas na tyle "normalnie" a nie jakoś przesadnie poważnie, że pisząc tak w mailu czuję się jak debil.
  • 20
@chrup: moze byc. W odpowiednim okresie mogs byc tez zyczenia swiateczne.czy wakacyjne, ale nie musza, kwestia sympatii.
@Pimenista: korespondencja z wykladowca, nawet z takim, z ktorym chodzi sie na piwo, jest korespondencja formalna i ma jasne i proste zasady, wynikajace min. z zasad savoir vivre. Warto ch przestrzegac, nawet, a moze zwlaszcza, jesli druga stron tego nie robi (bo np na.eleganckoego maila.odpisuje "no ok").
@psi-nos: "szanowny panie (tu wstaw stopien/tytul") dla jednego jest sztuczne dla innego normalne. Ma, i ma miec, charakter formalny i tyle. Trzymanie.sie tych prostych regul elimnuje jakiekolwiek dalsze rozkminy jak se do kogos.zaracac w mailu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@slapdash: mylisz się. Nigdy nie pisze się Szanowny Panie Mgr. Magister na uczelni to żaden warty uwagi tytuł i go się nie stosuje.
Zamiast niego Szanowny Panie jak do osób bez tytułu
@Heibonna: bzdura wierutna. Stosuje sie wszystkie stopnie i tytuly. No, moze oprocz tych rzadkich przypadkow gdzie zajecia ma ktos z.licenjatem, bo to niezreczne i z takim wyjatkiem ze dr hab. jako pracownika samodzielnego kurtuazyjnie nazywa sie profesorem nawet pomimo tego ze nie ma tego tytulu i np nie zajmuje stanowiska profesora.
@slapdash: Zainteresowałeś mnie i zacząłem szukać. W necie jest dużo sprzecznych informacji. Domyślam się, że to sprawa regionalnie przyjętych norm. Nie ściemniam - na UMK po napisaniu "Panie Magistrze" była mi zwrócona uwaga, że to zbyt nadgorliwe i na poziomie "Panie Doktorancie". Podobne zwyczaje są w Bydgoszczy... Chyba puszczę ankietę na tag z ciekawości.
@Heibonna: jedyne co w necie.znalazlem do jakis wpis.na blogu gdzie ktos sie skarzy ze panie magistrze to sie mowi w aptece. Trudno to uznac za powazne.
Norma jest zwracanie se do pracownika naukowego takim stopniem albo tytulem jaki posiada (poza dr hab jak wczesniej zaznaczylem). Moze na dzikiej polnocy (w niewielkich miastach pod Toruniem (σ ͜ʖσ)) normy sa inne.
Sa oczywiscie odruchy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@slapdash: ślazacy powinni mieć autonomię ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ankieta na.wykopie... zaraz sie dowiesz z niej, ze to wina PISu albo Tuska

Nie chce nic rozstrzygać - zaciekawi mnie temat