Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@DrDevil: to nie jest odpowiedź. Bóg decyduje o wszystkim. Ma nieskończoną moc, jest sprawcą wszystkiego.
Dlaczego więc do cholery wali piorunami w budowle, gdzie grupa zapaleńców wychwala jego imię i śpiewa piosenki o tym, jaki jest cudowny?
I dlaczego ta grupa zapaleńców, skoro wierzy, że Bóg decyduje o wszystkim, to dlaczego pomyślała, że warto założyć piorunochron? Dla ochrony przed piorunami zesłanymi przez Boga?
  • Odpowiedz
@efek: Pioruny chętnie walą po metalowych konstrukcjach, bo takie są prawa fizyki, które z resztą sam stworzył. To nie jest tak, że wierni nie podlegają zasadom działania tego świata, to byłoby trochę nie fair, nie sądzisz?

Argument z piorunochronem to kalka argumentu z chorobą i lekarzem. Skoro mamy wiedzę na temat fizyki i wiemy jak uchronić się przed szkodliwym działaniem pewnych warunków atmosferycznych, to róbmy to. Bóg nas za rączkę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DrDevil: to po co modlić się w intencjach? Jaki to ma sens? Poza takim, że w kościołach koszą za to odpowiednie kwoty.

Skoro wierni podlegają takim samym zasadom, to nie ma pójścia na skróty i grania na kodach w postaci modlitwy do papy.
  • Odpowiedz
@efek: Nie musisz iść do kościoła żeby się pomodlić w czyichś intencjach.

Nie mogę Ci odpowiedzieć jak działa modlitwa, bo tego nie wiem. Wiem na pewno, że nie sprawi, że zaczniesz lewitować gdy wyskoczysz z okna. Pomoc nigdy nie będzie bezpośrednia, bo to byłoby łamanie reguł. Według mnie pomoc jest raczej na zasadzie pomocy w podjęciu odpowiednich decyzji. Jest to wskazanie ścieżki, ale pójść musisz już sam, o ile w
  • Odpowiedz
@efek:

Skoro wierni podlegają takim samym zasadom, to nie ma pójścia na skróty i grania na kodach w postaci modlitwy do papy.

Oczywiście, i nikt nigdy tak nie sądził. Dlatego jak się modlę, to nie mówię "Dej mi to, dej mi tamto, dej mi wszystko". Raczej staram się skupić właśnie na tych wskazówkach, bo głowę do myślenia i ręce do działania mam, więc ogarnę, tylko czasem trzeba po prostu odpowiedniej
  • Odpowiedz
@rbk17: Akt poniżenia, a zarazem wyraz wyższości nauki nad religią wymaga, by artefakt naukowy znajdował się zawsze ponnad krzyżem - nigdy obok czy poniżej.
  • Odpowiedz