Wpis z mikrobloga

@ActiveekHere: W 1806 roku Wilhelm Martin Leberecht de Wette zauważył, że przepisy prawne i kultowe z rozdziałów 12-26 Księgi Powtórzonego Prawa odpowiadają reformie króla Jozjasza, datowanej na 622 rok p.n.e. i opisanej w rozdziale 23 2 Księgi Królewskiej. De Wette uznał, że księga powstała dla uzasadnienia centralizacji państwa i ustanowienia wyłącznego kultu jerozolimskiego boga Jahwe.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99ga_Powt%C3%B3rzonego_Prawa

Cały cytat pochodzi ze światowego bestsellera rekomendowanego przez Barracka Obamę, Billa Gatesa czy Marka
  • Odpowiedz
@ActiveekHere: homo deus to zacna książka, ale jednak Sapiens tego samego autora bije ją na głowie. Gdyby nie nie jedno jedynie zdanie, w którym autor próbuje wmówić nam, że między rasami nie ma różnic intelektualnych, byłoby 10/10 i absolutny klasyk. Ale i tak bezwzględne must read.
  • Odpowiedz
1) czemu zazdrosnemu? Skąd ta inwektywa?

@pyroxar: Z Biblii, Jahwe jest zazdrosny:

"Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."
(Ks. Wyjścia 20:5,
  • Odpowiedz
Szanowny @mezosomy: "Jeśli mąż widzi innego mężczyznę flirtującego z jego żoną, to ma prawo być o nią zazdrosny, gdyż tylko on ma prawo flirtować z własną żoną. Ten typ zazdrości nie jest grzeszny. Raczej, całkowicie na miejscu.

Zazdrość jest grzechem, gdy pragniesz czegoś co do Ciebie nie należy. Cześć, chwała, honor i nasze oddanie Jemu, należą wyłącznie do Boga, gdyż tylko On prawdziwie jest tego wart. Dlatego Bóg słusznie jest
  • Odpowiedz
1) czemu zazdrosnemu? Skąd ta inwektywa?

@pyroxar: Stwierdziłeś, że określenie Jahwe zazdrosnym jest inwektywą, a teraz zgadzasz się, że Jahwe jest zazdrosny. Nikt nie pisał nic o grzechu.
  • Odpowiedz
Szanowny @rodnorev, w sensie kanon Biblii. Najpierw je spisywano, one się upowszechniały i dopiero bo jakimś czasie zaczęto wartościować, które są objawione a które są #wysryw ludzi. Tyle. Może sobie o tym poczytać w książce "Kościół na celowniku". Nie czepiaj się.
  • Odpowiedz
Szanowny @mezosomy: w rozumieniu ogólnym jest inwektywą. Każdemu słowu można nadać pozytywne i negatywne znaczenie. Na przykład: rasizm - te negatywne (mające taki ładunek emocjonalny), twoja rasa jest gorsza, oraz pozytywne - moja rasa jest lepsza.

W rozumieniu ogólnym zazdrość jest inwektywą, więc się zapytałem. Tyle.
  • Odpowiedz
@pyroxar:

W rozumieniu ogólnym zazdrość jest inwektywą, więc się zapytałem. Tyle.

Z twojego pytania po prostu wynika, że neutralne stwierdzenie faktu na temat posiadanej przez Jahwe cechy automatycznie potraktowałeś jako inwektywę. Zapytałeś czemu zazdrosnemu - tak jakby Jahwe nie był opisany jako istota zazdrosna - dałem
  • Odpowiedz
Szanowny @mezosomy: nosz kufa, powiedziałem, że w rozumieniu ogólnym jest inwektywą, założyłem, że taką definicję znasz więc zapytałem się skąd ta negatywna definicja. A ty mi odpowiedziałeś jakąś wkleją wyrwaną z kontekstu (jak to zwykle bywa).

Przecież jest napisane wyżej, zazdrość boska to nie zazdrość ludzka ( ta negatywna).

Dlaczego jest jego ograniczeniem? To może być ciekawa #filozofia.

Co do pozostałych to nie chce mi się szukać/robić
pyroxar - Szanowny @mezosomy: nosz kufa, powiedziałem, że w rozumieniu ogólnym jest i...
  • Odpowiedz
Szanowny @mezosomy: nosz kufa, powiedziałem, że w rozumieniu ogólnym jest inwektywą, założyłem, że taką definicję znasz więc zapytałem się skąd ta negatywna definicja. A ty mi odpowiedziałeś jakąś wkleją wyrwaną z kontekstu (jak to zwykle bywa).

@pyroxar: Teraz już kompletnie nie rozumiem. OP stwierdził, że Żydzi wierzyli w Boga zazdrosnego, tylko tyle. Zapytałeś czemu zazdrosnego, dałem ci cytaty z Biblii. Czy OP uznaje zazdrość za zaletę, czy wadę
  • Odpowiedz
Szanowny @mezosomy, ocena zazdrości nie jest w kwestii czytelnika. Autor pisząc coś miał coś na myśli i według jego myśli trzeba interpretować to co napisał. To jak z lekturami, jest klucz ustalony przez fachowców co się na tym znają.
  • Odpowiedz
@pyroxar: nie chciałbym wchodzić w dyskusję z człowiekiem, który wierzy w historyczność Jezusa i Biblię, gdzie fakty naukowe co do jej stworzenia dość jednoznacznie wskazują, że jest nic nie wartym stekiem bzdur spisanym i wymyślonym przez ludzkich autorów.

Ani ty z tej dyskusji nie zaczniesz myśleć krytycznie, ani ja nie zacznę wierzyć w mitologię. Miłej nocy.
  • Odpowiedz
Szanowny @FunkcjonariuszOperacyjnySarna: XD, ateistyczny płaskoziemca. Historyczności Jezusa nikt poważny już nie neguje. Nie wiem jakich bredni się naczytałeś, ale mogę ci polecić jakieś książki (ty mi też możesz polecić).

Przestań sobie wycierać twarz #nauka bo nie masz racji, naczytałeś się jakiś bzdur i tyle; tak swoją drogą: #filozofia >= nauka
  • Odpowiedz
@pyroxar:
Ustalmy chociaż, że wszyscy zgadzamy się, że Żydzi wierzyli w Boga zazdrosnego. Cytat, który wkleiłeś kilkukrotnie to potwierdza. Twoje pytanie sugerowało, że to negujesz. Rozumiem, że negujesz jedynie przypisywanie tej formie zazdrości wartości negatywnej.
Fragment, który wkleiłeś stwierdza, że tak rozumiana zazdrość nie jest grzechem. Jak wytłumaczyłem wyżej, jest to kompletnie nieistotne, gdyż Bóg jako źródło moralności z definicji nie może zgrzeszyć. Pomijając to, nie rozumiem jak można traktować
  • Odpowiedz