Aktywne Wpisy

TheTostu +159
Uwielbiam sobie wchodzić na fanpejdż Pełnomocnika Prezydenta m.st. Warszawy ds. komunikacji rowerowej. Zawsze lubię sobie podejrzeć komentarze, z których większość to jakieś randomy, które nawet nie mieszkają w Warszawie.
https://www.facebook.com/PelnomocnikRowerowyWarszawa
Na przykład macie taki post: po latach omijania Alei Solidarności przez c-----ą infrastrukturę (albo jazda po chodniku, którego połowę zabrały samochody na parking albo po 3-pasmowej ulicy) wreszcie doczekaliśmy się ścieżki rowerowej z prawdziwego zdarzenia. Powszechna szczęśliwość.
#warszawa #samochodoza
https://www.facebook.com/PelnomocnikRowerowyWarszawa
Na przykład macie taki post: po latach omijania Alei Solidarności przez c-----ą infrastrukturę (albo jazda po chodniku, którego połowę zabrały samochody na parking albo po 3-pasmowej ulicy) wreszcie doczekaliśmy się ścieżki rowerowej z prawdziwego zdarzenia. Powszechna szczęśliwość.
#warszawa #samochodoza
źródło: 600195798_1438845977809079_8931554856160752060_n_jpg
Pobierz
model_trzy_zmianowy +103
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99ga_Powt%C3%B3rzonego_Prawa
Cały cytat pochodzi ze światowego bestsellera rekomendowanego przez Barracka Obamę, Billa Gatesa czy Marka
@pyroxar: Z Biblii, Jahwe jest zazdrosny:
"Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."
(Ks. Wyjścia 20:5,
Zazdrość jest grzechem, gdy pragniesz czegoś co do Ciebie nie należy. Cześć, chwała, honor i nasze oddanie Jemu, należą wyłącznie do Boga, gdyż tylko On prawdziwie jest tego wart. Dlatego Bóg słusznie jest
@pyroxar: Stwierdziłeś, że określenie Jahwe zazdrosnym jest inwektywą, a teraz zgadzasz się, że Jahwe jest zazdrosny. Nikt nie pisał nic o grzechu.
@pyroxar: Czekaj, co?
W rozumieniu ogólnym zazdrość jest inwektywą, więc się zapytałem. Tyle.
Z twojego pytania po prostu wynika, że neutralne stwierdzenie faktu na temat posiadanej przez Jahwe cechy automatycznie potraktowałeś jako inwektywę. Zapytałeś czemu zazdrosnemu - tak jakby Jahwe nie był opisany jako istota zazdrosna - dałem
Przecież jest napisane wyżej, zazdrość boska to nie zazdrość ludzka ( ta negatywna).
Dlaczego jest jego ograniczeniem? To może być ciekawa #filozofia.
Co do pozostałych to nie chce mi się szukać/robić
@pyroxar: Teraz już kompletnie nie rozumiem. OP stwierdził, że Żydzi wierzyli w Boga zazdrosnego, tylko tyle. Zapytałeś czemu zazdrosnego, dałem ci cytaty z Biblii. Czy OP uznaje zazdrość za zaletę, czy wadę
Ani ty z tej dyskusji nie zaczniesz myśleć krytycznie, ani ja nie zacznę wierzyć w mitologię. Miłej nocy.
Przestań sobie wycierać twarz #nauka bo nie masz racji, naczytałeś się jakiś bzdur i tyle; tak swoją drogą: #filozofia >= nauka
Ustalmy chociaż, że wszyscy zgadzamy się, że Żydzi wierzyli w Boga zazdrosnego. Cytat, który wkleiłeś kilkukrotnie to potwierdza. Twoje pytanie sugerowało, że to negujesz. Rozumiem, że negujesz jedynie przypisywanie tej formie zazdrości wartości negatywnej.
Fragment, który wkleiłeś stwierdza, że tak rozumiana zazdrość nie jest grzechem. Jak wytłumaczyłem wyżej, jest to kompletnie nieistotne, gdyż Bóg jako źródło moralności z definicji nie może zgrzeszyć. Pomijając to, nie rozumiem jak można traktować