Aktywne Wpisy
stanley___ +31
#zwiazki #rozowepaski
Nie denerwowałoby by Ci gdyby Twoja baba żegnała się ze swoimi kolegami z pracy mówiąc "Pa!"?
Wg mnie to mikrozdrada i powinna używać słów neutralnych typu "cześć", "na razie" a "pa" jest zarezerwowane dla swojego chłopa, najbliższej rodziny i swoich psiapsi ale nie a obcych bolców.
Nie denerwowałoby by Ci gdyby Twoja baba żegnała się ze swoimi kolegami z pracy mówiąc "Pa!"?
Wg mnie to mikrozdrada i powinna używać słów neutralnych typu "cześć", "na razie" a "pa" jest zarezerwowane dla swojego chłopa, najbliższej rodziny i swoich psiapsi ale nie a obcych bolców.
slawomirus +693
#pokazkota aktualizacja wpisu że wczoraj. Kot ma zapalenie krtani, jest wygłodzony, dostał kroplówkę plus nawadnianie podskórne. Do tego sterydy, antybiotyk i krople do oczu. Wygląda lepiej. Mam obserwować do 3 dni. Jak nie zacznie jeść samodzielnie to dostanę zamiennik mleka do podawania strzykawką na siłę. Wołam pulsujących wpis https://wykop.pl/wpis/78344357/wpis
Słowo wstępu:
W dzisiejszym odcinku zapoznamy się z panem, który nazywa się Dan Berridge. Jest to brytyjski artysta z Bristolu a muzykę tworzy pod nazwą Broadway Project. Jest to głównie mieszanka muzyki jazzowej, elektronicznej, ambientu, hip-hopu czy trip-hopu. Poza kilkoma płytami na koncie wziął też udział w komponowaniu muzyki do filmów czy brytyjskich programów telewizyjnych.
"Who's To Blame" - zacznę od czegoś spokojnego. Początek z melodią zagrana na flecie, która następnie zostaje uzupełniona o dźwięki gitary i instrumenty smyczkowe. Później dochodzi też soczysta perkusja, ale całość pozostaje utrzymana w melancholijnym nastroju i powolnym tempie.
"Blood In the Temple" - kolejna kompozycja, bardziej dynamiczna niż poprzednia. Aczkolwiek zaczyna się powolnie. Jednak trwa to tylko chwilę, później dochodzi fajny bas, uzupełniony o przesterowaną gitarę a w tle słychać melodię graną na flecie. W połowie, całość uzupełnia jeszcze minimalistyczne pianino.
"Debouch" - ciekawa i dziwna kompozycja, mamy tu nisko grający bas, minimalistyczne instrumenty smyczkowe i dęte. Później pojawia się też melodia zagrana na czymś, co przypomina sitar oraz wybrzmiewające gdzieś tam w tle pianino.
"The 3rd Stream" - świetny wstęp, który rozpoczynają nisko grające akordy pianina, później dochodzi mocna i ciężka perkusja. Trwa to trochę a później następuje zwolnienie tempa, po którym na pierwszy plan wchodzą instrumenty smyczkowe.
"Beauty" - nieco ambientowy i glitchowy wstęp już pokazuje, że kompozycja się dobrze zapowiada. Dalej mamy delikatną melodię z elektronicznym pianinem i dzwonkami, uzupełnioną o marszową perkusję oraz nisko grające instrumenty smyczkowe i już wiemy, że tytuł pasuje tutaj idealnie. Później następuje wyciszenie i słyszymy chóralne wokale z delikatną melodią w tle. Świetna kompozycja z idealnie dobranym instrumentarium.
"I Believe In Superman" - było instrumentalnie więc teraz czas na coś z wokalem. Na początek mamy nieco orientalny wstęp, jest flet jest coś co przypomina przefiltrowany sitar. Później wszystko się rozkręca i dochodzi wokal oraz melodia na pianinie. Nie mogło też tutaj zabraknąć instrumentów dętych i smyczkowych.
"Warning Sign" - od samego początku jest ciekawie, delikatne pianino w tle, pulsujący bas, a całość z każdą sekundą nabiera tempa. Jest dynamicznie i melodycznie. Później pojawiają się świetnie grające instrumenty smyczkowe i minimalistyczna perkusja. Jest też fajna melodia na lekko przesterowanej gitarze.
Ciekawostki:
Jeśli komuś wciąż mało muzyki Dana, to zapraszam na jego profil na SoundCloud. Znajdziecie tu ogromne ilości jego muzyki, którą możecie przesłuchać w całości i za darmo.
Zatem jeśli szukasz interesującej muzyki, lubisz nowe brzmienia i nie zamykasz się na jeden gatunek - to zapraszam do subskrypcji.
Proszę Was o nieużywanie tagu #wpadlomiwucho do Waszych wpisów na mikroblogu czy innych częściach Wykopu. Ten tag ma służyć wyłącznie do oznakowania kolejnych odcinków "Wpadło mi w ucho...". Gdy ktoś go używa w swoich wpisach, to po pierwsze niepotrzebnie woła całą rzeszę ludzi, którzy myślą przez to, że pojawił się kolejny odcinek. A po drugie użycie tego tagu psuje mi porządek wpisów z odcinkami, bo Wasze niepotrzebnie otagowane wpisy wcinają się między spis odcinków. Dlatego prośba do Was o nieużywanie tego tagu. Myślę, że możecie to uszanować.
Uwaga!
Postanowiłem nieco rozszerzyć działalność "Wpadło mi w ucho..." i rozpocząłem ekspansję na Facebooku.
Od teraz również i tam będą się ukazywały kolejne odcinki mojego słuchowiska.
Wszystkich chętnych do czytania o artystach i słuchania ich z poziomu Facebooka, zapraszam pod adres:
facebook.com/wpadlomiwucho
#muzyka #oswiadczenie #wpadlomiwucho #jazz #triphop #muzykaelektroniczna #ambient #broadwayproject
3. Fluke
4. Anoice
5. Eskmo
6. Baths
7. Emancipator
8. ortoPilot
9. Lamb
10. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble
11. Kammerflimmer Kollektief
12. The Temper Trap
13. Max Richter
14. Soap&Skin