Wpis z mikrobloga

Mirabelki i Mirki - nigdy nie wołałem i ponownie raczej nie zawołam (nie bójcie się o spam), ale na zainteresowaniu tym konkretnym znaleziskiem bardzo mi zależy. Wygląda, że bez waszej pomocy się nie wykopie. A przy okazji może lepiej zrozumiecie czym jest ciepło...

https://www.wykop.pl/link/4976829/eksperyment-ktory-tlumaczy-druga-zasade-termodynamiki-lamiac-ja/

#fizyka #fizykakwantowa #kichopyta #pytanie #pytaniedoeksperta #termodynamika #temperatura

Wiem, że fizyka kwantowa może nie każdego interesuje ale ja lubię poszerzać swoje granice wiedzy a to jedna z nich. Mam nadzieję, że jakieś mądrzejsze głowy w temacie będą miały możliwość coś w temacie napisać...
WLADCA_MALP - Mirabelki i Mirki - nigdy nie wołałem i ponownie raczej nie zawołam (ni...

źródło: comment_FN8cwoqKFQXmE8GLyO3226OpCpHnzg9t.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Gdzie dokładnie gość ma rację? On tylko skupił wiązkę lasera za pomocą soczewki, po czym tlumaczy to jakaś kwantową teorią.
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP
To jest jakieś p---------e. Koleś próbuje mi wmówić, że skupione światło rozgrzewa powierzchnię szybciej tylko w przypadku lasera? Każde światło tak działa, przepuszczając światło słońca przez lupę jak najbardziej można coś podpalić. Niestety zakop.
  • Odpowiedz
@Manah: spoko, nic nie rozumiesz, ale nie każdy musi mieć pojęcie o fizyce kwantowej. W skrócie światło lasera może mieć wzbudzonych więcej niż 50% atomów (co nie jest możliwe w systemach nie kwantowych, bo 2 zasada termodynamiki ) i dzięki temu da się zawężyć snop i osiągnąć większe "ciepło" niż to ze źródła nawet z końca najgorętszej skali, ale wtedy pojawia się ujemna skala temperatury Kelvina - ujemne temperatury, które
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Pprzecież rozpatrywanie praw fizyki klasycznej w środowisku fizyki kwantowej ma się do siebie nijak. Nic nie obalił tylko pokazał fajne doświadczenie z innej dziedziny fizyki innej niż klasyczna, tytuł to trochę clickbait.

Z resztą widziałem troche co tam piszesz w komentarzach - temperatura w fizyce kwantowej to nie do końca to samo co temperatura w fizyce klasycznej. Nie można tłumaczyć więc temperatury poniżej 0K jako temperatura "tak niska że
  • Odpowiedz
@WLADCA_MALP: Ja nie odnoszę się do żadnych atomów światła (nie wiem co to za potworek) odnoszę się do sposobu tłumaczenia tego gościa, wiązka światła lasera bardzo słabo się rozprasza więc dlaczego mam być zdziwiony, że udało mu się uzyskać większe skupienie światła niż u źródła.
  • Odpowiedz