Wpis z mikrobloga

Czy jest jakis typ domu ktory jest powiedzmy tanszy w budowie? Nie mowie o technologii a o tym czy przy metrazu ok 100m kw lepiej budowac parter z poddaszem czy np tylko parter. Zawsze myslalem ze parter i poddasze wyjdzie taniej, bo nie trzeba fundamentow duzych. Ale z drugiej strony przy pietrowym domu trzeba stropy dodatkowo. I np czy dach dwu czy czterospadowy? No i finalnie jednak spytam o technologie, murowany czy drewniany (w sensie tzw kanadyjka). #budowadomu #budownictwo
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bida_z_nyndzom: Jesteś pewien, że chcesz powyrównywać karpiówkę do blachodachówki cenowo? Bo z tego co kojarzę to karpiówka to jedna z najdroższych wzorów dachówki ceramicznej. Pamiętaj, że jest też jeszcze dachówka betonowa, która też jest spoko i też na lata. Licz się też z tym, że przy dachówce betonowej lub ceramicznej więźba musi być mocniejsza =droższa niż przy takiej na blachodachówce
  • Odpowiedz
@Bida_z_nyndzom:
Jakiś czas temu oglądałem film gdzie koleś dom parterowy około 10x10m, kat dachu chyba 35 stopni. Nie chce mi sie liczyć jaka to powierzchnia dachu wyjdzie, ale za wiązary na ten dach (kopertowy) z montażem zapłacił 20k, dachówka 10k plus inne pierdoły typu membrana, gwoździe itd. Sam kładł dachówkę. To może wyszło go z 40k minimum.

Według mnie przy tych 100m2 o których piszesz są dwie opcje jeśli chcesz jak
  • Odpowiedz
@Bida_z_nyndzom:
Albo wejdź sobie na kanał na youtube Łukasza Budowlańca, buduje dom 106m2 mieszkalnego, parter. Ktoś z jego klientów przy 200+ coś tyś zł wydatku sie wprowadzał i tak samo dolicz wzrost kosztów to też wyjdzie z 300tyś do wprowadzenia robiąc samemu dużo.

Podobne metraże, dwa różne domy. Oba budowane by było tanio. Taniej nie zbudujesz. Sam wybierz, który typ wolisz
  • Odpowiedz