Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #ecommerce #prestashop #woocommerce

Mireczki, problem ogólny - raczej chodzi o logikę działania. Powiedzmy, że mam swój katalog produktów (dobre porównanie to będzie Ceneo). Ktoś u mnie na stronie dodaje sobie do koszyka dwa produkty. Produkty na mojej stronie są oczywiście od partnerów. Kupujący po dodaniu do koszyka i kliknięciu kupuję przechodzi na stronę partnera, i teraz najważniejsze, u partnera, powinien lądować na stronie koszyka, gdzie ma już dodane te same produkty co u mnie.

W jaki sposób to jest realizowane? Powiedzmy, że znam silnik, na którym stoi sklep partnera, dla przykłądu Presta Shop czy Woocommerce. Puszczam w URL JSONa, a na stronie partnera daję jakiś snipet, który to ogrnia? Czy po prostu puszczam jako parametry w URL zgodne z tym jak dany sklep ma to zdefiniowane?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Jerzy: dziękuję o to idzie. OK, woocommerce super. A odchodząc od konkretnych przykładów, bardziej filozoficznie. Dla każdego innego silnika wymagana jest po prostu znajomość składni URLa tworzącego koszyk u nich? Rozumiem, że będzie to poprawne do póki nie zabezpieczają się np. jakimś kluczem, który mówi koszykowi, że to co przyszło jest z tego sklepu, a nie innego źródła?
  • Odpowiedz
Dla każdego innego silnika wymagana jest po prostu znajomość składni URLa tworzącego koszyk u nich?

@Wyrelworelowany: Niby tak, ale nie do końca.
1) Wystarczy że w jakimś silniku musi pójść parę zapytań POSTem i już samym przekierowaniem nic nie zdziałasz.
2) Sam GET też ma ograniczenie długości, więc nawet gdyby tędy się dało, to możliwe że przy dłuższych danych coś się sypnie.
3) Wystarczy że sklep coś zmieni w silniku (cokolwiek,
  • Odpowiedz
Punchout / eProcurement

@ppawel: to jest to. Woo i Presta to przykłady, które podałem bo wydawały mi się najbardziej powszechne, i takie co do których mogłem uzyskać jakieś porady tutaj. Jak się okazuje nie tylko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli o etykę i bany chodzi, to spokojna głowa, z każdym partnerem jest podpisana umowa, i on jest tego świadomy. Ja szukam sposobu na ułatwienie im życia
  • Odpowiedz