Wpis z mikrobloga

#android #androiddev #programowanie
zacząłem naukę kotlina i zabawę w android studio i jako, że nigdy się tym jakoś głębiej nie interesowałem to mam pytanie czy zna ktoś fajny film albo stronę o tym jak działa taka aplikacja mobilna, ale taka "online", czyli wymagająca połączenia z internetem, jakiejś bazy danych. Czytałem o firebase od googla, ale nie potrafię sobie tego racjonalnie wytłumaczyć/rozpisać.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hauleth: Firebase to właściwie kompleksowy zestaw usług dla aplikacji mobilnych, m. in. baza danych czasu rzeczywistego, raportowanie błędów, statystyki, usługi autoryzacji użytkowników (Google/Facebook/Twitter/Email...), hosting plików, zdalna konfiguracja, powiadomienia i masa innych.

Usługi Firebase są wykorzystywane właśnie jako "Backend-as-a-service".

@Matejlipton: myślę, że pytasz o zbyt ogólną kwestię. Ciężko jest odpowiedzieć na pytanie "jak działa aplikacja?" nie wiedząc jakiej szczegółowości odpowiedzi oczekujesz. Wnioskując, że jesteś początkujący - poczytaj najpierw jak
  • Odpowiedz
  • 1
interesowało mnie jak to jest z backendem dla aplikacji mobilnych, bo jeżeli np. tworzę aplikację do publikowania zdjęć i potrzebna jest rejestracja użytkownika to gdzieś te wszystkie dane muszą być kolekcjonowane oraz aplikacja musi mieć do nich ciągły dostęp za pomocą łączą internetowego.
  • Odpowiedz