Wpis z mikrobloga

@szurszur: No ale jaką powinien mieć narodowość? Był tzw. Litwakiem którzy in gremio nie uważali się ani za Polaków ani tym bardziej za Rosjan. Można napisać że był polskim Żydem, co też do końca nie jest zgodne z prawdą - za polskich Żydów można raczej uznać ludność autochtoniczną z Królestwa oraz pokolenie wychowane już w II RP. Najlepiej to byłoby znaleźć jakieś źródła zostawione przez samego Rumkowskiego.
  • Odpowiedz
Dlatego Polska powinna zmienić narrację i przeliczyć ilu Polaków zginęło w II Wojnie

@sosen85: Nie wiem czy to żart czy byłeś niewyspany ale polscy żydzi od zawsze byli wliczani do polskich ofiar 2 wojny światowej. Stanowią około 45% wszystkich ofiar 2 RP.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@M1r14mSh4d3: Nigdy nie korzystałem z wikipedii jako źródła wiedzy historycznej, jak widać słusznie. Nie dziwię się też chińskiej blokadzie wiki, która zamiast pozostać źródłem czystej wiedzy, staje się narzędziem propagandy.
  • Odpowiedz
@chciwykrasnolud

Jewish is not a nationality

Sprawdziłem wyrywkowo i faktycznie na angielskiej wiki nie uznają tego za narodowość. I to nie tylko u zbrodniarzy.

To sprawdź jeszcze raz. Pomogę ci - oto cytat z angielskiej, a jakże wikipedii: Jews (Hebrew: יְהוּדִים ISO 259-3 Yehudim, Israeli pronunciation [jehuˈdim]) or Jewish people are an ethnoreligious group[10] and a nation,[11][12][13] originating from the Israelites[14][15][16] and Hebrews[17][18] of historical Israel and Judah.
A więc
  • Odpowiedz
Przecież to bzdura jest. Na ich własnej wikipedii jest napisane, że Żydzi są narodem i rok '45 nie jest tu żadną cezurą.
To Izrael jako państwo powstał w '48 ale Izraelczycy a Żydzi to nie są tożsame pojęcia. Wniosek prosty - to jest manipulacja.
Polak a obywatel Polski to nie to samo. W '39 byli Żydzi, obywatele polscy ale wciąż Żydzi. Obywatelstwo to nie narodowość, zwłaszcza jak się do niej nie osobnik
  • Odpowiedz