Wpis z mikrobloga

W aktualnej pracy działam na umowie o pracę (najniższa krajowa) plus resztą gdzieś bokiem. Zainteresowałem się tematem własnej działalności gospodarczej. Pracodawca sam wyszedł z taką inicjatywą, i stwierdził, że będzie to dla niego korzystniejsze. Jak w takiej sytuacji dogadać się z szefostwem i jakie niesie to korzyści lub wady?

#podatki #dzialalnoscgospodarcza
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@EmielRegis88: brak urlopu jak sie nie dogadasz, musisz mieć księgowość, płacić wszystko sam, do tego nie wiadomo czy nie będzie słynnego już testu przedsiębiorcy, są w necie kalkulatory od jakiej kwoty opłaca się w ogóle b2b
  • Odpowiedz
@EmielRegis88 to zależy ile masz w planie zarabiac, bo jak niewiele więcej niż teraz, to olej temat, bo tylko zrobisz dobrze pracodawcy, a sam będziesz miał przysłowiowe g---o ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@EmielRegis88: Z tego co słyszałem opłaca się to samo w sobie na dłuższą metę. Do tego zakładając pierwszą działalność możesz starać się o różne dofinansowania. Poza tym jeśli dogadasz się z pracodawcą (o czym, już musisz doczytać :)), mogą przysługiwać Ci zniżki ZUS, przez pierwsze 6mc tkzw. ulga na start, później 'mały zus'. Oczywiście dochodzi jeszcze fakt wrzucania różnego rodzaju wydatków w koszta firmy co sprawi że zapłacisz mniejszy podatek.
  • Odpowiedz
@EmielRegis88: Nie opłaca się to przy takich kwotach, szkoda twoich nerwów. B2B jest fajne jak się jest gotowym ponieść ryzyko zerwania umowy, tworzy się koszty, a do tego zarabia się więcej niż 5k. Tu po prostu pracodawca próbuje Cię wykorzystać według mnie.
  • Odpowiedz
@EmielRegis88: Wszelkie ulgi na ZUS czy dotacje będą Cię dotyczyły jeśli nie będziesz wystawiał faktur poprzedniemu pracodawcy (chyba przez okres dwóch lat o ile dobrze piętam). W innym przypadku ani dotacja, ani ulgi. Dodatkowo US się może doczepić dlaczego masz DG skoro pracujesz głównie dla jednego gościa - powinieneś u niego być na umowie o pracę bo wytwarza się stosunek pracy (dużo pracodawców oszczędza właśnie w ten sposób jak Twój
  • Odpowiedz