Wpis z mikrobloga

@jmuhha może chodzi o to że wołowinę częściej je się bez obróbki termicznej niż wieprzowinę,a podczas obróbki termicznej j białka jaj tasiemca zostają zdenaturowane, co powoduje zahamowanie ich aktywności metabolicznej i w konsekwencji śmierć, więc jej brak zwiększa szanse na zarażenie się tasiemcem?
  • Odpowiedz
@jmuhha raczej trudno na biologii o za dużo pierdół, właśnie chodzi o to że na tym przedmiocie masz wytłumaczyć przyczynę takiego stanu rzeczy tak jakbyś to tłumaczył debilowi który nie rozumie żadnych zależności, dlatego lepiej jest wytłumaczyć np dlaczego tasiemiec umrze pod wpływem temperatury, a nie po prostu to stwierdzic.
  • Odpowiedz
@jmuhha a no tak masz racje, niie zwróciłem uwagę na czasownik :p Ale w większości takich zadań w kluczu jest to tak sformulowane, że nie musi być to wyjaśnione, ale jeśli zostało wyjaśnione bez błędu merytorycznego to też jest dobrze
  • Odpowiedz
@Andrew432: chociaz wiesz co i tak mogloby byc 0 punktow za to ze nie napisales ze chodzi o obrobke termiczna miesa ktore jest zainfekowanego wągrami. Jak miesa nie jest zainfekowane to nawet jak nie ulegnie obrobce cieplnej to sie nie zakazisz, bo zdrowe i przebadane mieso nie zawiera wągrówXD masakra to jest
  • Odpowiedz