Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki szybkie pytanie bo szukam na necie i jest tyle pokreconych watkow ze wole spytac. Sytuacja taka ze pracuje sobie na umowie o prace i chcac dorobic w tym biednym kraju chce zaczac kupowac fajne rzeczy po taniosci (nowe oczywiscie) i sprzedawac drozej. Typowy zarobek. Czytalem o 6 miesiacach czytalem o dochodowym i nie rozumiem nic. Mozna tak w ogole robic pracujac na umowie? Kupuje np 10 zegarkow w promocji po 200zl sztuka sprzedaje po 300. Wystarczy od tego zaplacic 19/32% na koniec roku czy musze firme do tego miec (w tej sytuacji odpadam bo szkoda zachodu).

#podatki #allegro #prawo #pracbaza #finanse

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
  • 11
@AnonimoweMirkoWyznania Możesz zakładać firmę tylko nie może Ci kolidowac z obecnie wykonywanym etatem, w tym przypadku chyba ale nie wiem nie musisz płacić zusu i innych bo twój pracodawca już to odprowadza, są tam jakieś minimalne opłaty za prowadzenie
Kupuje np 10 zegarkow w promocji po 200zl sztuka sprzedaje po 300. Wystarczy od tego zaplacic 19/32% na koniec roku czy musze firme do tego miec (w tej sytuacji odpadam bo szkoda zachodu).

@AnonimoweMirkoWyznania: powinienes miec firmę, ale się nie przejmuj!

To jest JEDNA wizyta w urzędzie, a może nawet przez eupuap załatwisz.
Kosztować cie to będzie około 70zl miesięcznie.
Podatku dochodowego zapłacisz w praktyce 0zł, wg stawki 3% przychodu.

Możesz
MikroblogowaSamica: @graf_zero:

Tutaj op. O co chodzi z tym 70zl miesiecznie? Tyle sie placi za ta dzialanosc do 1100zl?

Powiedz co mi najlepiej proponujesz jesli pracuje za najnizsza a mysle ze przychod (czyli czysty zysk np zainwestowane 1000 sprzedane za 2000) nie przekroczy tych 1100 zl.

I czy kupienie tych zegarkow przez internet np w sklepach jak amazon to wystarczajaca dokumentacja? Przelewy wystarcza? I czy musze przy odsprzedazy na olx
@AnonimoweMirkoWyznania:
Masz dwie opcje.
1. "firma", czyli jdg
Płacisz co miesiąc 342 zł składki zdrowotnej, z czego prawie wszystko odliczasz od podatku który płacisz z pensji na etacie.
W rezultacie firma kosztuje cię około 70 czy 80 zł miesięcznie.
Podatek to 3% przychodu.

2. działalnosć niezarejestrowana.
Nic nie płacisz co miesiąc, nie możesz sprzedać za więcej niż 1100zł miesięcznie(w ŻADNYM miesiącu).
Nie wiem którym pitem się rozliczasz, ale płacisz 19% od
@AnonimoweMirkoWyznania: Weź sobie księgową, koszt takiej małej działalności nie powinien przekroczyć 100 zł, a ogarnie wszystko za Ciebie.
Jeśli chodzi o formę opodatkowania, wiem że są teraz jakieś ulgi na start poza preferencyjnym zusem. Księgowa zapewne będzie miała jakąś wiedzę, a najlepiej iść do radcy podatkowego (tutaj koszt także nie powinien przekroczyć 100 zł). W uproszczeniu, radca podatkowy odpowiada za porady których udziela, księgowa nie.
Uwierz mi że to będą najlepiej
@graf_zero:
Skąd wziąłeś tę kwotę 1100 zł?
W tym roku limit przychodu w działalności nierejestrowanej to 1125 zł.
W poprzednim roku było to 1050 zł.