Aktywne Wpisy
Tomaa +48
Polskie Wesela w Polsce to największy rak jaki w ogóle istnieje. Wszystko kur wa sztuczne, sztuczni ludzie, sztuczna atmosfera, sztuczny wystrój, sztuczna muzyka, sztuczne kur wa wszystko. Pamiętam, że jedyne co nie było sztuczne na tych weselach to jedzenie, ale nawet tutaj bym polemizował. Nie ma najbardziej sztucznego i oderwanego od rzeczywistości wydarzenia, jakim jest Polskie Normickie Wesele. A najlepsi są ci, którzy na nie muszą brać kredyt, który spłacać będą przez
Mirki szybkie pytanie bo szukam na necie i jest tyle pokreconych watkow ze wole spytac. Sytuacja taka ze pracuje sobie na umowie o prace i chcac dorobic w tym biednym kraju chce zaczac kupowac fajne rzeczy po taniosci (nowe oczywiscie) i sprzedawac drozej. Typowy zarobek. Czytalem o 6 miesiacach czytalem o dochodowym i nie rozumiem nic. Mozna tak w ogole robic pracujac na umowie? Kupuje np 10 zegarkow w promocji po 200zl sztuka sprzedaje po 300. Wystarczy od tego zaplacic 19/32% na koniec roku czy musze firme do tego miec (w tej sytuacji odpadam bo szkoda zachodu).
#podatki #allegro #prawo #pracbaza #finanse
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy studenckie - bogata oferta przez cały rok
@AnonimoweMirkoWyznania: powinienes miec firmę, ale się nie przejmuj!
To jest JEDNA wizyta w urzędzie, a może nawet przez eupuap załatwisz.
Kosztować cie to będzie około 70zl miesięcznie.
Podatku dochodowego zapłacisz w praktyce 0zł, wg stawki 3% przychodu.
Możesz
Tutaj op. O co chodzi z tym 70zl miesiecznie? Tyle sie placi za ta dzialanosc do 1100zl?
Powiedz co mi najlepiej proponujesz jesli pracuje za najnizsza a mysle ze przychod (czyli czysty zysk np zainwestowane 1000 sprzedane za 2000) nie przekroczy tych 1100 zl.
I czy kupienie tych zegarkow przez internet np w sklepach jak amazon to wystarczajaca dokumentacja? Przelewy wystarcza? I czy musze przy odsprzedazy na olx
Masz dwie opcje.
1. "firma", czyli jdg
Płacisz co miesiąc 342 zł składki zdrowotnej, z czego prawie wszystko odliczasz od podatku który płacisz z pensji na etacie.
W rezultacie firma kosztuje cię około 70 czy 80 zł miesięcznie.
Podatek to 3% przychodu.
2. działalnosć niezarejestrowana.
Nic nie płacisz co miesiąc, nie możesz sprzedać za więcej niż 1100zł miesięcznie(w ŻADNYM miesiącu).
Nie wiem którym pitem się rozliczasz, ale płacisz 19% od
Jeśli chodzi o formę opodatkowania, wiem że są teraz jakieś ulgi na start poza preferencyjnym zusem. Księgowa zapewne będzie miała jakąś wiedzę, a najlepiej iść do radcy podatkowego (tutaj koszt także nie powinien przekroczyć 100 zł). W uproszczeniu, radca podatkowy odpowiada za porady których udziela, księgowa nie.
Uwierz mi że to będą najlepiej
Skąd wziąłeś tę kwotę 1100 zł?
W tym roku limit przychodu w działalności nierejestrowanej to 1125 zł.
W poprzednim roku było to 1050 zł.
A tu jednak nie. (☞゚∀゚)☞