Wpis z mikrobloga

@chanelzeg: Ale wiesz, że można było zmodernizować te wszystkie cukrownie, anie tylko parę z nich? I wtedy produkowalibyśmy jeszcze więcej cukru, mięli dużo więcej dochodów z nich i więcej godnych miejsc pracy? Popyt na cukier przy obecnej konsumpcji dóbr raczej nie jest mały, tak Brazylia produkuje 37 milionów ton rocznie, więc rynek cukru ma ogromny potencjał. A gdybyśmy zamiast 2 milionów, produkowali 4, 6, 8? Gdybyśmy zamiast na programy socjalne
  • Odpowiedz
@Verdu: Czy według paróweczkowej teorii ekonomii w produkcji przemysłowej chodzi o to, żeby było dużo zakładów i ludzie biegali sprawiając wrażenie że dużo się dzieje? Czy może o to, żeby produkować efektywnie dobre i tanie towary? Ten obrazek to czysta populistyczna kurtyzana z logiki, bardziej pasująca do PISu niż do (o zgrozo) gospodarczych liberałów ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
pozamykano i poprzejmowano, bo utrudniono im funkcjonowanie.

W jaki sposób?

Polskiego cukru teraz trzeba się naszukać

@Shatter: No rzeczywiście, trzeba się naszukać, skoro 40% rynku należy do Polski Cukier S.A.
  • Odpowiedz
@Verdu: Tak BTW. Czy ja dobrze rozumiem - płaczesz nad zagranicznym kapitałem przejmującym nasze zakłady popierając opcję polityczną, której głowny lider od 25 lat powtarza, że kapitał nie ma narodowości?
  • Odpowiedz
@Maliszak: W tym raporcie brakuje rodzielenia pomiedzy 2002 - 2006 i 2006 - 2010. Dane są pokazywane najczęściej w przedziale 2002 - 2010 lub 2006-2010. Utrudnia to jakąkolwiek ocene reformy rynku cukru.
  • Odpowiedz
@Maliszak:

Problem polega bowiem na tym, że w Polsce jest zbyt dużo cukrowni w stosunku do produkowanego przez nie cukru. Dlatego wykorzystują tylko w połowie swoje moce produkcyjne, co podraża koszty produkcji. Nasze cukrownie pracują średnio po 50 dni w roku, a powinny - 90 dni.

Nie rozumiem powinności pracowania 90 dni w roku. Na jakiej podstawie wyciągane są takie wnioski? Nie mam prenumeraty, więc jeżeli jest to wytłumaczone to
  • Odpowiedz
@Maliszak: Fendt jest niemiecki, ale się nie załapał do pierwszej piątki. Cieniasy :)
Aha i w agregatach Amazonen-Werke może być silny, a bez tego buraków nie uprawisz hehe.
W kombajnach do buraków to Niemcy też silni (Grimme, Ropa).
  • Odpowiedz
@Verdu: ogólnie popieramy wolny rynek ale szczególnie wtedy gdy nam to pasuje pod hasła populistyczne! no j---ć logikę xD
Konfederacja kolejnym socjalistycznym gniotem.
Miałem autentycznie ochotę głosować na nich ale mi właśnie przeszło. Brawo ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz