Wpis z mikrobloga

1,5 roku temu kupiłem #peugeot 407 sw w wersji 1.6 hdi, co prawda, polowałem na 2.0 hdi, ale że wraz z upływem czasu uszczuplał się budżet wybór padł na tę opcję. Chwilę szybciej przywieziony z Francji, 2007 rok dość fajnie wyposażony. Kilka rzeczy się porobiło w nim i w sumie jeździ okej, czasem jakieś dziwne błędy wyskakują związane z żarówkami, ale to już mniejsza z tym, przyzwyczaiłem się do tego autka, bardzo dobrze mi się nim przemieszcza, lecz problem jest taki, że poruszam się głównie po mieście, przez co spalanie wychodzi nawet ponad 8 litrów, na trasie okej, ale do 130 km/h, bo przy tej wartości, wchodzi na ponad 3k rpm i oszczędność się kończy, przyspieszenie dość mizerne, ale nie w tym problem, czasem tylko denerwuje przy podejściach do wyprzedzania, ale idzie to znieść. Ostatnimi czasy chodzi mi po głowie zmiana auta i coraz poważniej zacząłem myśleć o LPG. A ta wersja silnikowa leci cenowo na łeb, na szyję, więc to ostatni dzwonek żeby uzyskać jakieś rozsądne pieniądze.

I teraz sytuacja taka, że nie wiem zbytnio na co mam się zapatrywać, z jednej strony przywiązałem się do 407, a wersje benzynowe dobrze współpracują z gazem. Stąd też patrzę za nimi. Zarzuciłem również oko na 207. Co moglibyście mi doradzić? Patrzę głównie na auta z belgii i holandii, gdyż mam okazję sprowadzić stamtąd auto do 2 tygodni. Budżet to 2500-3000 euro 12-13 tysięcy zł, fajnie jakby coś około 2007 roku się znalazło w tej kwocie, dodam, że obecnie robię 10-12k km rocznie

#samochody #motoryzacja #lpg
  • 17
  • Odpowiedz
@Kaaziiu: mam ten sam silnik (może trochę nowszy) w 508 z 2011. Jest całkiem żwawy i w mieście pali poniżej 7l, zimą dochodzi do 7.4. W trasie schodzi mocno poniżej 6, nawet do 5.2 przy spokojnej jeździe.
Na początku też trochę zamulał, ale zrobiłem mu sporo dobrych rzeczy i przestał - przede wszystkim regeneracja DPFa, nowe sprzęgło z dwumasą (po tym zaczął jeździć na prawdę dobrze) i ostatnio zawór EGR.
  • Odpowiedz
@fotograf_warszawiak: poczekaj, bo u Ciebie już jest całkiem inny silnik niż w moim, nie ma co porównywać, poza tym u mnie gruszka od turbo wymieniona, egr zamknięty, sprzęgło wymienione, 2 masa też była robiona u poprzedniego właściciela, mój mechanik stwierdził, że ma bardzo mały przelot więc większość czynników wyeliminowana, denerwuje mnie fakt, że na 10 litrach po mieście zrobię około 120 km, to jednak zbyt mało, a nie chcę już
  • Odpowiedz
@fotograf_warszawiak: patrzyłem na 308, ale odpychają mnie trochę wystające nadkola w bagażniku i jakieś takie ogólnie bez jaja auto wizualnie, chyba, że mowa produkcji 2014+ to inna sprawa, nie no, nie przywiązuję aż tak wielkiej uwagi do wyglądu, no ale, żeby to też nie była jakaś multipla :D
  • Odpowiedz
@Kaaziiu: przy zamknietym egr w 1.6hdi masz spalanie 8 litrów? nie jezdzisz czasem z wlaczoną klimatyzacja? przy sw masz duzą budę to i spalanie wieksze w miescie. u mnie w 2.0hdi jest spora roznica w spalaniu w miescie a w trasie z włączoną klimą. Moze masz malo czynnika i sprezarka duzo wiecej pracuje?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@faerlan: klima włączona non stop, z czynnikiem może być prawda, muszę to sprawdzić, miałem nieszczelność w tamtym roku, spawali mi to i wtedy do pełna i tak nie nabijali, ale mimo wszystko cały czas chłodzi, więc chyba trzyma
  • Odpowiedz
ja mialem przed nabiciem spalanie 10-11litrow w miescie i sie okazalo ze mialem 300g czynnika z ~600 i spalanie po dobiciu zmalalo do 9 w miescie, przy wylaczonej mam 7.3 a w trasie 5 takze warto sprawdzic
  • Odpowiedz
  • 1
@Kaaziiu: może trochę nie na temat ale.... też jestem właścicielem peugeot 407, od prawie dwóch lat, też mam problem z komunikatami o przepalonych żarówkach.
Lekarstwem był sprej za 10zl kontakt którym pryskasz konektory do świateł tak raz na 4 miesiące i problem rozwiązany,
pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Kaaziiu: nie muszę ci mówić że zanim sprawdziłem metodę ze sprejami byłem u kilku elektryków, pogrzebali coś a problem wracał.

Co do auta, sam mam wersję 2.0 HDI, z tego co się dowiadywalem przed zakupem to była to najlepsza wersja silnika.
Z samego samochodu jestem zadowolony ale trochę wkurza opóźniony gaz o którym dowiedziałem się dopiero po zakupie od mechanika i potem o tym poczytałem trochę na forum. Nie wiem
  • Odpowiedz
  • 0
@b0b3r: idzie się przyzwyczaić do tego, ja chce zejść z sielska, bo zbyt mało jeżdżę, 10 tys rocznie (80%) miasto
  • Odpowiedz