Wpis z mikrobloga

Zrobiłam zakwas tydzien dokarmialam Upieczony chleb mało urósł, resztę zakwasu do lodówki Po tyg dodałam do słoika z zakwas em mąkę wodę odczekalam kilka godz i zabrałam się do pieczenia i znów chleb mokry w środku i mało wyrosniety
@BudziGlod: przecież jest przepis. O wiele można mnie posądzić, ale nie o to że zapomnę o atencji i liczbie kliknięć.
@Metta: za krótko prowadzony ten zakwas, ale prawidłowo. Tak robię zakwas: https://breadcentric.com/2016/11/13/sourdough/

Trzymaj poza lodówką i karm raz-dwa razy dziennie przez tydzień lub dwa. Czy sam zakwas po karmieniu podwaja objętość?

Jaki przepis stosujesz?

Pierwsze chleby zazwyczaj są dalekie od pożądanego efektu, zakwas dojrzewa i stabilizuje się tak do trzech