Wpis z mikrobloga

Mirki, czym się różnic odchylenie standardowe od przeciętnego? Rozumiem, ze odchylenie przeciętne to średnia odległość elementów zborowości od średniej. Wynika to ze wzoru. Natomiast nie rozumiem, jak to wszystko ma się do odchylenia standardowego, mógłby ktoś wyjaśnić?

Oglądałem khanacademy i gość mówi, że odchylenie standardowe to średnia odległość jednostek od średniej, no ale chyba to jakieś uproszczenie, bo przy zbiorze [4,5,5,6,6,1] odchylenie przecietne wynosi 1, a standardowe 1,56. No to ma się nijak, skoro odchylenie przecietne, to przecietna odległość jednostek od średniej.

#studbaza #statystyka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pani_doktor_od_arszeniku: Ja bym się chętnie podpiął pod ten wątek, bo ciągle nie potrafię zrozumieć, co właściwe mierzy odchylenie standardowe. W powyższym przykładzie odchylenie standardowe wynosi 1,71, a odchylenie średnie 1,33. Odchylenie średnie jest dla mnie jasne, że jest to średnia arytmetyczna różnic wszystkich wartości ze zbioru, i średniej tego zbioru. Nie rozumiem natomiast ciągle co to znaczy "Odchylenie standardowe mówi, jak szeroko wartości jakiejś wielkości są rozrzucone wokół średniej (przedział
  • Odpowiedz
@cartler: SD mówi nam, na ile średnia arytmetyczna jest trafną wartością określającą otrzymane wyniki. W skrócie jest miarą rozproszenia wyników wokół wartości średniej. Im mniejsza wartość SD tym wiecej jest wyników bliskich średniej arytmetycznej. Większa wartość SD oznacza, ze więcej jest skrajnych wyników, co nie jest pożądane. Przykład, jeśli średni wiek badanych wynosi 60 lat, a SD jest równe 10, to wiemy, że większość osób badanych jest w wieku zbliżonym
  • Odpowiedz